VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 15 januari 2021 - Beursbrink

‘Vooruitzichten oliemarkt nog altijd troebel’

door STIJN

Ondanks de positieve vooruitzichten omtrent de vaccinatiecampagnes, blijft het troebel op de oliemarkt. De OPEC heeft moeite om correcte voorspellingen te maken vermits COVID-19 de wereldeconomie nog altijd in zijn macht heeft. In Europa en de Verenigde Staten lijkt er op dit moment nog altijd geen verbetering te zijn en dat weegt op de vraag naar olie.

De afgelopen maanden was het optimisme omtrent het herstel van de wereldeconomie bijzonder hoog dankzij de uitrol van verschillende vaccinatiecampagnes. Maar dat optimisme lijkt nu wat getemperd te zijn vermits het aantal besmettingen wereldwijd alarmerend blijft. Ook gezien er verschillende varianten zijn die nog besmettelijker zijn.

De OPEC waarschuwt dat de vooruitzichten op korte termijn minder positief zijn dan eerst werd gedacht. Dat komt omdat het aantal lockdowns deze maand aan het toenemen is in Europa en verschillende delen in China. Het effect van de vaccins moet nog doorbreken en dat kan enkel als voldoende mensen gevaccineerd zijn. Men verwacht pas verbetering vanaf maart – april.

Uncertainties remain high going forward with the main downside risks being issues related to COVID-19 containment measures and the impact of the pandemic on consumer behavior.

Tweede jaarhelft

Het jaar 2020 was rampzalig met een daling van gemiddeld 9,8 miljoen vaten per dag. Voor dit jaar verwacht de OPEC dat de vraag zal groeien naar 5,9 miljoen vaten per dag. De toenemende vraag komt er door een herstel van de economische activiteiten, vermoedelijk tijdens de tweede jaarhelft.

De stijging van de olieprijzen is dus niet representatief maar wordt gedreven door verwachtingen. Tamas Varga, senior analist bij PVM Oil Associates, waarschuwt dat de vraag naar olie tijdens de eerste jaarhelft dit jaar zeker nog niet zal herstellen maar pas binnen enkele maanden.

Anyone who keeps his or her finger on the pulse of the oil market knows that prices are currently driven by expectations and not by immediate realities.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.