Energy - 11 november 2019 - Aandelen

Amerikaanse energiebedrijven investeren minder in schalie

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Diverse schaliebedrijven in de Verenigde Staten overwegen om minder te investeren in schaliegas en -olie, waardoor de Amerikaanse energieproductie in 2020 vermoedelijk minder hard groeit, nadat de afgelopen jaren juist recordniveaus werden bereikt.

Olie- en gasproducenten als EQT, Chesapeake Energy, Diamondback Energy, Callon Petroleum en Cimarex Energy overwegen om komend jaar minder te investeren in de schalieproductie of de investeringen in elk geval niet te verhogen, bleek de afgelopen tijd uit hun kwartaalupdates.

Hierdoor zal de Amerikaanse productie, die dit jaar al minder sterk groeit, in 2020 waarschijnlijk nog minder hard toenemen. Dat is gunstig voor de OPEC, dat de afgelopen jaren juist sneed in de productie om het effect van de groeiende output in de VS op de energieprijzen het hoofd te bieden.

Vooruitblikkend verwacht IHS dat de Amerikaanse olieproductie in 2020 met 440.000 vaten per dag groeit, voordat die groei in 2021 stagneert, ook al investeren energiereuzen als Exxon Mobil en Chevron wel meer in ‘fracking’. In 2018 groeide de Amerikaanse olieproductie nog met zo’n 2 miljoen vaten per dag.

Veel Amerikaanse schalieproducenten staat onder financiële druk om rendement te genereren en zo weer beleggers voor zich te winnen.

Bedrijven verwachten in 2020 17 procent minder uit te geven dan dit jaar, volgens Cowen & Co, dat veertien bedrijven analyseerde die bij de kwartaalcijfers met een guidance kwamen voor de kapitaaluitgaven. Van die veertien gaan elf bedrijven snijden in de investeringen.

Eén daarvan is aardgasproducent EQT, dat komend jaar 400 miljoen dollar minder zal investeren en niet uitsluit dat de kapitaaluitgaven na 2020 met zo’n 30 procent dalen, vanwege de lagere gasprijzen.

Chesapeake verwacht komend jaar ook minder te investeren en schroeft de fracking-activiteit met 30 procent terug in 2020. Het bedrijf kampt met een hoge schuldenberg die het dringend moet verlagen. Voor bedrijven die primair naar schalie-olie boren geldt ook dat het steeds lastiger wordt om dit te financieren.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.