Europa - 9 januari 2020 - Beursbrink

AEX opent hoger na ontspanning in Midden-Oosten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

Woensdag koerste de AEX index bij aanvang van de beurshandel nog lager na raketaanvallen van Iran op Amerikaanse doelen in Irak. Wel werd al snel duidelijk dat er geen dodelijke slachtoffers waren gevallen, waardoor de financiële markten tot rust kwamen.

De AEX sloot uiteindelijk nipt hoger met 0,1 procent op 610,48 punten, terwijl op dat moment de Amerikaanse president Donald Trump van start was gegaan met een persconferentie waarin hij een reactie gaf op de raketaanvallen.

Trump benadrukte dat er geen Amerikaanse gewonden of doden waren gevallen bij de vergeldingsaanval voor de liquidatie van generaal Qassem Soleimani door de VS. Iran kan nog strengere economische sancties tegemoet zien, maar een militaire reactie zal uitblijven, aldus de president.

Na de toespraak van Trump zag analist Edward Moya van Oanda dat ‘veilige havens’ werden verlaten. Zo daalde de Japanse yen en werd goud goedkoper.

Olie werd als gevolg van de de-escalatie ook flink goedkoper. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 5 procent minder. Daarbij lieten de wekelijkse olievoorraden een stijging zien, terwijl juist was gerekend op een afname.

Positief voor het sentiment was verder het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Er was gerekend op 150.000 nieuwe banen in december, maar dit werden er 202.000, zo bleek woensdagmiddag. Analist Philip Marey van Rabobank sprak van een breed gedragen groei die de Amerikaanse consument een steun in de rug zal geven. Vrijdag volgt het officiële rapport.

De Amerikaanse hoofdindices koersten woensdagavond na de speech van Trump ruim een half procent hoger, waarbij techbeurs Nasdaq zijn hoogste stand ooit aanscherpte.

In Azië  overheerste vanochtend opluchting. De beurs in Tokio won zelfs 2,3 procent, terwijl de andere hoofdbeurzen grofweg een procent hoger noteerden.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld, in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport morgen, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer.

Vanochtend gaf het CBS al Nederlandse inflatiecijfers vrij. Afgelopen maand steeg het prijspeil met 2,7 procent op jaarbasis, na een toename van 2,6 procent in november. Dit was vooral het gevolg van de benzineprijs. Die was in december 10,2 procent hoger dan een jaar eerder. In november was dit 4,9 procent.

De inflatie was in 2019 met gemiddeld 2,6 procent het hoogst sinds 2002, aldus de cijfers van het CBS.

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1110.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,7 miljoen passagiers, een stijging van 0,8 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In november vervoerde het luchtvaartconcern ook al 7,7 miljoen passagiers.

Takeaway.com besloot een update over het vierde kwartaal uit te stellen. Aanvankelijk zou Takeaway vandaag met cijfers over het vierde kwartaal komen, maar vanwege Britse regelgeving ten aanzien van het fusieproces met Just Eat is besloten dit uit te stellen naar 14 januari voorbeurs.

Altice Europe heeft voor Altice International met succes een herfinanciering uitgevoerd. Niet eerder wist Altice tegen zulke lage kosten te financieren, meldde de kabelaar. Dankzij deze lage coupons denkt Altice jaarlijks circa 187 miljoen euro minder kwijt te zijn aan rentekosten.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume op Euronext van aandelen, obligaties en warrants was in december op jaarbasis 3,6 procent lager met 8.351 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume 1,5 procent hoger.

Fastned zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet flink groeien, maar winstcijfers gaf de uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s niet. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 150 procent naar 1,7 miljoen euro.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor DSM van 109,00 naar 107,00 euro. Het advies ging daarbij van Neutraal naar Underperform.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index won woensdag 0,5 procent tot 3.253,05 punten, de Dow Jones index steeg 0,6 procent op een slot van 28.745,09 punten en de Nasdaq ging 0,7 procent omhoog tot 9.129,24 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.