Nederland - 18 februari 2022 - Beursbrink

‘Inflatie loopt de spuigaten uit, Fed moet dringend actie ondernemen’

door STIJN

James Bullard, voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis, heeft donderdag een waarschuwing de wereld ingestuurd. Volgens hem loopt de situatie omtrent de inflatie uit de hand en moet de Amerikaanse centrale bank onmiddellijk actie ondernemen door de rentes snel te verhogen. Bullard is één van de meest ‘hawkish’ bestuursleden.

De inflatie in de Verenigde Staten van Amerika blijft maar stijgen en het dreigt een echt probleem te worden. James Bullard, Fed-voorzitter in St. Louis, maant de centrale bank aan om zo snel mogelijk in actie schieten vermits de economische gevolgen zwaar kunnen worden.

We’re at more risk now than we’ve been in a generation that this could get out of control. One scenario would be … a new surprise that hits us that we can’t anticipate right now, but we would have even more inflation. That’s the kind of situation that we want to … make sure it doesn’t occur.

Bullard komt de laatste tijd vaak in het nieuws omdat zijn standpunt bijzonder ‘hawkish’ is. Hij pleit ervoor om de rentes met een volledig procentpunt te verhogen tegen de maand juli. Een scenario dat beleggers en investeerders schrik aanjaagt maar wel broodnodig is volgens Bullard.

Renteverhogingen

Vermoedelijk zal de Federal Reserve de rentes verhogen in maart, maar met hoeveel basispunten is nog onduidelijk. Men verwacht een verhoging met 25 basispunten, maar als de inflatie blijft stijgen de komende weken, is het perfect mogelijk dat er verhoogd zal worden met 50 basispunten.

Volgens gegevens van CME verwachten beleggers en investeerders eerder een verhoging met 25 basispunten. De FOMC heeft eerder deze week aangegeven om het monetaire beleid te normaliseren op een gepaste manier. De kans op zeven ‘rate hikes’ is gedaald van 70 procent naar 43 procent.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: PedrikFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.