Europa - 29 april 2021 - Aandelen

AEX hoger door Unilever en Shell

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend hoger, dankzij winsten voor zwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell na cijfers. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,9 procent op 718,05 punten.

Daarmee presteerde de Amsterdamse beurs beter dan omringende beurzen, die overigens wel in het groen bleven. Onder meer sterke bedrijfscijfers uit de Verenigde Staten woensdagavond en geruchten over nieuwe steunmaatregelen doen de beurzen goed. Onder meer Facebook en Apple kwamen met cijfers die de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

“Ook een dovish statement van de Fed en een positieve handelssessie in Azië spelen de Europese beurzen in de kaart”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De Federal Reserve handhaafde woensdag de beleidsrente en wil het economisch herstel blijven steunen. De Amerikaanse centrale bank erkende wel de huidige groei en verbetering van de werkgelegenheid. Fed-bankiers stemden unaniem voor een handhaving van het ruime monetaire beleid, gericht op het laag houden van de rentes totdat de economie verder is hersteld van de effecten van de coronacrisis.

“Zolang de Fed concreet naar macro-economische cijfers blijft kijken en beleggers rekening houden met sterke cijfers, dan zal ook steeds vaker rekening worden gehouden met een renteverhoging”, aldus strateeg Dennis DeBusschere van Evercore.

Na het slot op Wall Street bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden reeds eerder uitgelekte belastingplannen van zijn ‘American Families Plan’.

De president wil de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen, dat wil zeggen huishoudens die meer dan een miljoen verdienen, verhogen van de huidige 20 naar 39,6 procent. Verder kondigde Biden aan 1,8 biljoen dollar te willen investeren in binnenlandse prioriteiten, zoal onderwijs en kinderopvang.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2133. De olieprijzen koersten 0,8 procent hoger.

Op het bedrijfsvlak is het vandaag op Wall Street de drukste dag van het cijferseizoen. Circa 11 procent van de ondernemingen die deel uitmaken van de S&P 500 komen vandaag door met cijfers, waaronder Amazon.com, Twitter, Gilead, McDonalds en Kraft Heinz.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers daarnaast oog voor onder meer de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen. Vanochtend werd bekend dat de Duitse werkloosheid licht steeg in april.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van de indexzwaargewichten Unilever en Shell een positieve ontvangst met winsten van respectievelijk 3,1 en 1,9 procent. Volgens ING was er bij Unilever sprake van een verdeeld beeld in het eerste kwartaal, waarbij de onderliggende omzetgroei met 5,7 procent sterker steeg dan de 3,9 procent die werd voorzien. Aan de andere kant daalde de totale omzet wel met bijna een procent. Bij Shell waren er weinig verrassingen, aldus ING. De doelstelling voor de schuld komt steeds dichterbij.

IMCD daalde 1,4 procent na cijfers. Volgens Degroof Petercam overtrof IMCD evenwel de verwachtingen. Het koersdoel werd door Degroof verhoogd van 111,00 naar 125,00 euro. Het Houden advies werd gehandhaafd.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco Westfield koerste 1,4 procent lager na zijn cijferraportage van woensdag nabeurs. Volgens JPMorgan Cazenove was er weinig reden om vrolijk te worden van de cijfers.

In de AMX bleven de uitslagen redelijk bescheiden. Alfen nam de leiding met een plus van 2,6 procent en Aperam steeg 1,2 procent. WDP leverde 1,8 procent in.

In de AScX gingen de handen op elkaar voor de cijfers van Ordina. Het aandeel klom 5,0 procent. “Prima cijfers”, zo oordeelde ING.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.