België - 19 april 2017 - Europa
door RONALD H.

Aandeel Greenyard: een echte Belgisch parel

Het aandeel Greenyard is een Belgische parel en een voorbeeld voor andere bedrijven. Een van de manieren om succesvol te investeren in smallcaps, is door te kijken naar kleine en middelgrote bedrijven die een sterke positie hebben binnen hun sector, maar totaal over het hoofd worden gezien door beleggers. Bij smallcaps geldt voor heel veel beleggers nog altijd het adagium ‘onbekend is onbemind‘.

En dat is eeuwig zonde, want omdat veel beleggers niet de moeite nemen om dit soort bedrijven te leren kennen, laat men iedere dag opnieuw veel rendement liggen.

Neem bijvoorbeeld het Belgische Greenyard. Het is een midcapper die zich de afgelopen jaren heeft ontplooid tot een belangrijke speler in een zeer versnipperde sector. Voor wie nog niet bekend is met Greenyard: het is een onderneming die actief is in de handel van groente en fruit.

Door een fusie tussen Greenyard (een producent van diepvriesgroenten) midden 2015 met Univeg (verse groenten en fruit) en Peatinvest (meststoffen), ontstond een mastodont met een jaaromzet van bijna €4 miljard en een REBITDA van €150 miljoen die aan zowat alle grote retailers in Europa levert.

Het is dus geen piepklein bedrijf. Sterker: het is een zeer grote speler geworden.

Alleen wat nu zo bijzonder is…. deze transformatie is op de beursvloer een lange tijd onder de radar gebleven. En daar komt weer het onbekende en onbeminde om de hoek kijken. Greenyard kende immers een teruggetrokken bestaan en hulde zich in stilzwijgen. Met laag volume en rendementen die niet tot de verbeelding spraken, lieten heel veel beleggers het aandeel links liggen.

Aan deze periode is echter een einde gekomen.

Greenyard

Stilaan begint de fusie in zijn plooi te vallen. Het bedrijf realiseert volop synergievoordelen en krijgen de resultaten steeds meer wind in de rug. De markt heeft recent dit potentieel ontdekt en vastgesteld dat er heel wat waarde in Greenyard zit die niet ten volle tot uiting komt.

Grote koopgolf op komst voor aandeel Greenyard

We waren er aan de start van BeursBrink als de kippen bij om het aandeel op te pikken. We hadden een mooie onderwaardering vastgesteld en we stelden ons vragen bij de gebrekkige marktinteresse.

En zoals u kunt zien in het screenshot van onze portefeuille, heeft onze belegging in Greenyard zeker geen windeieren opgeleverd.

Afbeelding1
Greenyard is momenteel het absolute kroonjuweel in onze BE-portefeuille met een winst van 25%. Maar hier stop het volgens ons niet.
Wij zijn er namelijk steevast overtuigd dat er nog rek op de koers zit. Vooral nu Greenyard eigen aandelen gaat inkopen om de toekomstige verwatering door toedoen van een converteerbare obligatie te beperken, zit er zeker nog rek op.

Het komende jaar zal Greenyard gemiddeld één van de vier aangekochte aandelen kopen. Kooplust is dus verzekerd.

Daarenboven is het aandeel nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd. Zo noteert het nog altijd maar tegen 1 keer de boekwaarde. Ons koersdoel op relatief korte termijn blijft dan ook €20. Aan huidige koers is dat nog steeds een potentieel van 13,5%.

Kijk, daarmee wordt dus heel duidelijk waarom je bij smallcaps moet kijken naar bedrijven waar eigenlijk niemand naar kijkt. De kans dat je iets vindt met veel waarde, terwijl de rest van de wereld ligt te slapen, is in de mid- en smallcapmarkt gewoon vele malen groter dan bij largecaps (waar iedereen een mening over heeft).

Bij BeursBrink hebben we onze hele strategie hier op uitgebouwd: kleine bedrijven met verborgen waarde, die door de meute over het hoofd wordt gezien.  In onze portefeuilles, hebben we dan ook tal van dit soort aandelen op de plank liggen.

Zelf meedoen met BeursBrink, kan overigens tegen hele aantrekkelijke prijzen. Zo hebben we voor iedereen die eens wil proberen een kwartaalabonnement van 49 euro.

En dat heeft zich altijd terugverdiend!

— Meer weten over small caps en hoe je er in investeert? Bekijk deze pagina —

Foto: GIMV

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.