Smallcap Pro - 23 maart 2023 - Small-cap
door VINCE

Alles wat je moet weten over small cap aandelen

Small cap aandelen kunnen precies zijn wat je nodig hebt als je veel geld wilt verdienen op de beurs. In dit artikel bieden we een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over small cap aandelen: wat ze zijn, hoe ze werken en waarom ze zo voordelig kunnen zijn. We bespreken ook de risico’s en beloningen, evenals enkele tips om te beginnen met investeren in small cap aandelen.

728x90

Wat zijn Small caps?

Small cap aandelen verwijzen naar bedrijven waarvan de marktkapitalisatiewaarde ligt tussen $300 miljoen en $2 miljard. Nederlandse small caps hebben eigenlijk iets andere criteria; ze moeten een marktkapitalisatie hebben van minder dan €1 miljard.

Hier vind je bijvoorbeeld de Nederlandse small caps index.

Veel beleggers beschouwen deze investeringen als hoog risico, maar ook hoog belonend vanwege hun potentieel voor explosieve groei. Om je kansen op succes bij het investeren in small caps te maximaliseren, is het belangrijk om onderzoek te doen en op zoek te gaan naar de beste die op de markt beschikbaar zijn.

Nu we de betekenis van small cap aandelen kennen, laten we eens kijken of je er echt rijk van kunt worden…

Kun je rijk worden met Small cap aandelen?

Small cap bedrijven zijn kleiner. Dat betekent dat ze potentieel een hoger rendement bieden. Hoewel dat ook een hoger risico betekent voor beleggen in small caps, presteren de aandelen op de langere termijn gemiddeld genomen beter.

Dat is bijvoorbeeld te zien op de onderstaande grafiek van de St. Louis Federal Reserve. Hier zien we de Russell 1.000 afgezet tegenover de Russell 2.000. De Russell 2.000 staat bekend om de small cap bedrijven.

Kortom, gemiddeld genomen kan je op de langere termijn met small caps meer rendement maken op de beurs.

Voordelen van small caps vergeleken met large caps

Investeren in small cap aandelen kan een aantrekkelijke optie zijn voor veel investeerders, maar welke voordelen hebben ze dan in vergelijking met large cap aandelen? Er zijn meerdere voordelen te vinden om deze vraag te beantwoorden. Zie hier enkele voorbeelden:

 • Small cap aandelen zijn over het algemeen minder duur dan andere investeringen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die aanvankelijk niet veel geld hebben om te investeren;
 • Ze bieden grotere potentiële rendementen, aangezien de bedrijven die ze uitgeven meestal kleiner zijn en snel groeien;
 • Bovendien zijn ze vanwege hun kleinere omvang mogelijk niet onderworpen aan dezelfde regelgeving als grotere bedrijven, wat snellere besluitvorming mogelijk maakt en mogelijk hogere winsten oplevert.

Risico’s van small caps vergeleken met large cap aandelen

Terwijl small cap aandelen dus grotere rendementen kunnen opleveren, brengen ze ook meer risico met zich mee.

Zie hier enkele risico’s van small caps t.o.v. large cap bedrijven:

 • De aandelenprijzen van small cap aandelen zijn doorgaans volatieler dan die van grote bedrijven;
 • Ze hebben vaak een gebrek aan liquiditeit, waardoor het moeilijk kan zijn om aandelen op elk moment te kopen of verkopen;
 • Er is meestal minder analistendekking voor kleinere bedrijven, wat kan leiden tot informatie-asymmetrie waarbij insiders een voordeel hebben ten opzichte van externe investeerders (maar met het Smallcap Pro Rapport kan je dit probleem oplossen).

Is er een manier om de risico’s te verminderen?

Er zijn zeker manieren om jouw risico te verlagen wanneer je investeert in small caps. Een hele belangrijke is diversificatie. Door jouw geld over meerdere kleinere bedrijven te spreiden in plaats van al jouw eieren in één mand te leggen, kan je potentiële verliezen minimaliseren en winsten maximaliseren.

Daarnaast kan grondig onderzoek naar de fundamentals van elk bedrijf vóór het nemen van een investeringsbeslissing natuurlijk helpen om ervoor te zorgen dat je jezelf niet te veel financieel risico oplegt.

Ook zou je nog kunnen kijken naar small caps die dividend uitbetalen, waardoor je bij eventuele tegenvallers in de koers alsnog rendement ontvangt. Maar hier lees je straks meer over.

3 voorbeelden van interessante small cap bedrijven

Er bestaat een hele oceaan aan small cap bedrijven op de aandelenmarkten. Maar hieronder enkele voorbeelden van small caps aandelen waarvan wij vinden dat ze interessant zijn. We volgen ze namelijk in het Smallcap Pro Rapport (hier de link naar het rapport).

 1. Acomo (ACOMO)
 2. Vastned (VASTN)
  • Marktwaarde: $373,1 miljoen
  • Winst in 2023: +3,6%
 3. Mitek Systems (MITK)
  • Marktwaarde: $403,5 miljoen
  • Winst in 2023: –

De eerste twee small cap bedrijven komen uit een van onze eerder gepubliceerde Youtube videos. Check de volledige video hier:

De nummer 3 is een van onze recente tips uit het Smallcap Pro Rapport. Abonneer je hier voor een volledige analyse van Mitek Systems en meer!

Betalen Small Cap aandelen ook dividend uit?

Ja, small cap aandelen betalen ook dividend uit! Een gratis lunch bestaat niet, zeggen ze… Maar door te investeren in nog kleine dividendgroeiers, kom je daar verdomd dichtbij. Dividenden van deze investeringen kunnen namelijk helpen om de algehele volatiliteit van je portefeuille te verminderen en je te voorzien van extra inkomen:

Hieronder een voorbeeld van een klein beursgenoteerd bedrijf dat een mooi dividend uitkeert:

 • DRI Healthcare Trust (DHT.UN)
  • Marktkapitalisatie: $290,4 miljoen
  • Dividendrendement: +12,34%

Dit small cap bedrijf vind je terug in het Dividend Rapport!

Hoe selecteer je de beste small cap aandelen?

Het selecteren van de beste small caps is een combinatie van kunst en wetenschap. Het is daarom lastig te zeggen hoe je precies goede small cap bedrijven selecteert. Je kan dit alleen leren, door het te doen. Daarom helpt het als je ervaring hebt. Zie hiervoor bijvoorbeeld het Smallcap Pro Rapport.

Maar wanneer je zelf aan de slag gaat, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Wat is de bedrijfsactiviteit van het bedrijf? Welke producten of diensten bieden ze aan?
 2. Wat is het marktpotentieel voor deze producten of diensten?
 3. Wie zijn de belangrijkste concurrenten van het bedrijf en hoe presteren zij in vergelijking?
 4. Wat is de financiële situatie van het bedrijf? Zijn er schulden? Wat is de cashflow?
 5. Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf? Zijn er investeringen in nieuwe producten of uitbreiding van het bedrijf?
 6. Wie zijn de belangrijkste leidinggevenden van het bedrijf en wat is hun ervaring?
 7. Wat is de waardering van het bedrijf ten opzichte van vergelijkbare bedrijven in de industrie?
 8. Wat zijn de belangrijkste risico’s voor het bedrijf? Hoe waarschijnlijk zijn deze risico’s en hoe kunnen ze worden beheerst?
 9. Wat is de geschiedenis van het bedrijf op het gebied van winstgevendheid en groei?
 10. Welke externe factoren kunnen de prestaties van het bedrijf beïnvloeden, zoals regelgeving of economische omstandigheden?

Het kopen en verkopen van small cap aandelen

Het kopen van small cap aandelen werkt hetzelfde als normale aandelen. Hoewel het niet vanzelfsprekend is dat alle internationale small cap aandelen altijd te koop zijn bij een broker.

Hoe je aandelen koopt, lees je het beste op deze pagina. Kortom, je hebt dus een online broker nodig.

Wat is het minimale bedrag dat nodig is om te investeren in small cap aandelen?

Je hebt geen specifiek minimaal bedrag nodig om eigenaar te worden van small cap bedrijven. Dit werkt bij small caps hetzelfde als bij andere aandelen, zoals large caps. Het minimale bedrag om te investeren, is de prijs van één aandeel.

Conclusie

Small cap aandelen kunnen een uitstekende manier zijn om te investeren als u de kennis heeft om geïnformeerde beslissingen te nemen over welke investeringen voor u geschikt zijn. De sleutel is om onderzoek te doen, zodat u weet welke bedrijven op de lange termijn het grootste rendement zullen bieden. Wijs beleggen in small cap aandelen kan langetermijnvoordelen opleveren, evenals korte termijnwinsten.

Er is geen one-size-fits-all-aanpak als het gaat om beleggen – elke belegger heeft verschillende doelen en strategieën. Maar door de nodige stappen te nemen om te begrijpen hoe small cap aandelen werken, kan elke individu een succesvolle belegger worden in dit lucratieve marktsegment!

Wil jij ook succesvol worden in de small cap sector? Abonneer je dan nu op het Smallcap Pro RapportHierin delen onze analisten complete analyses van verschillende kansrijke small cap aandelen.

— Meer weten over small caps en hoe je er in investeert? Bekijk deze pagina —

Foto: iStock

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Smallcap Pro

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Smallcap Pro

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.