Nederland - 12 september 2022 - metaverse

8 highlights uit McKinsey’s 77-tellende pagina’s metaverse rapport

door VINCE

Wereldwijd managementadviesbureau McKinsey & Company publiceerde onlangs een enorm uitgebreid rapport over de metaverse zoals die er nu voor staat en de toekomst ervan. De algemene boodschap die uit de 77 pagina’s naar voren kwam is dat de metaverse een te grote kans is om te negeren. Crypto-expert Lou Kerner vatte het rapport samen en in dit artikel delen we de 8 hoogtepunten die McKinsey deelde.

#1 De definitie van de metaverse blijft evolueren

Voor alsnog is er geen vaste definitie voor de metaverse. Wel zijn er 3 fundamentele kenmerken die hoe dan ook tot ieders definitie zouden moeten behoren volgens McKinsey. Dit zijn:

  1. Een gevoel van onderdompeling
  2. realtime interactiviteit
  3. “User agency” (het computerprogramma dat bij een netwerkfunctie of protocol hoort)

Zelf beschrijft McKinsey de metaverse als de volgende herhaling van internet, waarbij het iets wordt waarin we worden ondergedompeld in plaats van iets dat we alleen maar bekijken.

#2 De waarde van de metaverse kan in 2030 de $5 biljoen aantikken

De waarde van de metaverse wordt momenteel nog geschat op zo’n 0,2 a 0,3 biljoen dollar. Echter binnen 8 jaar, in 2030, verwacht McKinsey een flinke stijging van die waarde. Hij estimeert een totale waarde tussen de 4 en 5 biljoen dollar tegen die tijd! Zie hieronder welke functies volgens hem het meest gebruikt zullen worden en welke wat minder:

De grootste potentiële groei in waarde ziet hij voor de E-commerce sector, namelijk tussen de 2 en 2,6 biljoen dollar.

#3 De technologie die nodig is om het potentieel van de metaverse te realiseren, bestaat nog niet

Hoewel de potentie van de metaverse over het algemeen gezien wordt als enorm, zijn er voor de technologie nog flink wat verbeter punten. Zo benoemt hij als voorbeelden:

  • Het aantal spelers dat op het zelfde moment een metaverse-game zou moeten kunnen spelen zal flink omhoog moeten. Oftewel de spelerscapaciteit moet worden vergroot.
  • Het komt te veel voor dat video en/of audio vast lopen of überhaupt de metaverse-applicaties niet aankunnen. Dit betreft een verbetering van de netwerkinfrastructuur.
  • Voorlopig zal de metaverse nog over het algemeen via flatscreens beleefd worden. Echter zal dit moeten gaan verschuiven naar virtual reality (VR) brillen en uiteindelijk naar extended reality (XR, denk aan contact lenzen en hersen-chips) om de ervaring veel realistischer te maken. Deze zijn echter ook nog aan veel verbetering toe, wat volgens McKinsey zeker nog een decennium zal duren.

#4 Non-tech bedrijven hebben zich aangesloten bij tech bedrijven en VC’s bij het doen van aanzienlijke investeringen in de metaverse

Het aantal bedrijven en fondsen geïnteresseerd in de metaverse groeit hard. De grootste metaverse-fan uit de techsector, Facebook, wordt inmiddels al gevolgd door techbedrijven zoals Microsoft, Nvidia, Apple en Sony. VC’s als Andreesen Horowitz, Paradigm, Coatue, and Softbank hebben samen ook inmiddels al miljarden in metaverse projecten gestopt op o.a. OpenSea.

Nu sluiten echter ook non-tech bedrijven zich aan bij het bestuderen van de metaverse. Je vindt ze in allerlei industrieën. Denk aan mediabedrijven als Disney maar ook modemerken als Balenciaga. Zie hieronder de verhouding in sectoren tussen de hoeveelheid bedrijven in die sector die aan metaverse-adoptie doen en hoeveel van hun digitale budget naar de metaverse zal gaan:

#5 Publieke sector activiteiten nemen ook toe in de metaverse

De publieke sector (o.a. publieke goederen en overheidsdiensten zoals het leger, wetshandhaving, infrastructuur en openbaar vervoer) krijgt ook steeds meer aandacht in de metaverse.

Bijvoorbeeld de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, kondigde onlangs een vijfjarig “Metaverse Seoul Basic Plan” aan dat een virtueel stadhuis, plein en ambtenarencentrum van Seoul omvat, met als doel “burgerlijke vrijheid, participatie, betrokkenheid en communicatie te bieden.

#6 Consumenten zijn steeds enthousiaster over de overgang van dagelijkse activiteiten naar de metaverse

McKinsey deed bij zijn onderzoek ook een enquête onder consumenten. Uit de vraag wat ze in de komende vijf jaar in de metaverse hoopten te doen, bleek dat socialiseren en communiceren met familie en vrienden het hoogst scoorden:

#7 Er zijn veel wereldwijd gedeelde misvattingen over de metaverse

Hoewel het begrip metaverse redelijk bekend is onder mensen, zijn er nog genoeg misvattingen erover te vinden wereldwijd. In het rapport ontkracht McKinsey er een aantal. De belangrijkste is het punt dat de metaverse het echte leven niet zal vervangen. In plaats daarvan zal de metaverse dieper worden geïntegreerd in het echte leven, waardoor een digitale uitbreiding van alles wat echt is mogelijk wordt.

Andere overtuigingen die in het rapport worden ontkracht, zijn onder meer het concept van meerdere metaverses, de metaverse is AR/VR, de metaverse is Web3 en de metaverse is alleen voor gamen.

#8 Leidinggevenden en beleidsmakers moeten zo snel mogelijk actie ondernemen

De bottom line van het rapport komt neer op de overtuiging van McKinsey dat de metaverse een te grote kans is om te negeren. Daarom raadt hij aan leidinggevenden vandaag nog te beginnen met leren over bijvoorbeeld de Sandbox en Decentraland. Hoe eerder ze hiermee beginnen, hoe beter.

Beleidsmakers raadt hij hetzelfde aan, z.s.m. beginnen met het bestuderen van de metaverse. Dit aangezien er in rap tempo kritische onderwerpen binnen de metaverse bijkomen.

Maar eigenlijk raadt hij heel de wereld aan om zoveel mogelijk te onderzoeken en te begrijpen over de metaverse, gezien de enorme impact op ons commerciële en persoonlijke leven die ons te wachten staat.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.