Nederland - 19 april 2021 - Beursbrink

Verenigd Koninkrijk bekijkt mogelijkheid digitale munt

door STIJN

Het Verenigd Koninkrijk is het volgende land dat mee doet in de cryptorace. De Bank of England heeft laten weten een ‘taskforce’ samen te stellen die onderzoek gaat doen naar een digitale versie van het Britse pond. De bedoeling zou zijn dat deze munt gebruikt zal worden door financiële instellingen maar ook door gezinnen en bedrijven.

Crypto en digitale munten zijn weldra niet meer weg te denken. Niet alleen China en de Europese Unie, maar ook het Verenigd Koninkrijk is nu aan het kijken om een digitale versie te maken van hun pond. De Bank of England heeft een werkgroep samengesteld die onderzoek gaat doen hiernaar. Rishi Sunak, Brits minister van Financiën, verwacht veel voordelen van een digitale munt.

We’re launching a new taskforce between the Treasury and the Bank of England to coordinate exploratory work on a potential central bank digital currency.

De Bank of England heeft eigenlijk niet specifiek vermeld dat ze effectief een variant willen maken van het Britse pond, echter verwachten economen dat dit toch het uiteindelijke doel is. De ‘taskforce’ zal zich vermoedelijk eerst focussen op een prototype en hiermee de voor- en nadelen bestuderen.

Crypto

Het Verenigd Koninkrijk stapt dus mee in het cryptoverhaal vermits verschillende centrale banken racen om hun eigen strategieën te bedenken voor digitale valuta van centrale banken, of CBDC’s. De opkomst van bitcoin en andere cryptomunten heeft een nieuwe impuls gegeven aan dergelijke initiatieven, evenals de bredere trend van afnemend contant geldgebruik.

Het grote risico inzake digitale munten is dat ze zeer volatiel zijn. Daarom bestaan er alternatieven die dit probleem moeten verhelpen, de zogenaamde ‘stablecoins’. Deze munten proberen een vaste waarde te behouden, net hetgeen wat CBDCs nodig hebben.

De cryptomarkt is weer ‘hot’ de laatste tijd. Enkele dagen geleden tikte de bitcoin een nieuwe recordkoers aan en dogecoin wist met 400 procent te stijgen op één week tijd. Ondertussen zijn de digitale munten wat afgekoeld en noteren ze lager, maar de hype rond crypto is zeker nog aanwezig.

Bronnen: CNBC

Foto: Thanks for your Like • donations welcomePixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.