Macro Value - 16 januari 2023 - Beleggen
door VINCE

2 software aandelen om nu te kopen

Gedurende een groot deel van de jaren 2010 en daarna was software ‘de wereld aan het opeten’. Maar naarmate de inflatie steeg en de rentetarieven piekten, kregen beleggers minder trek in bedrijven met rijk gewaardeerde aandelen die pas ver in de toekomst winstgevend zouden zijn. Toch zijn er nog steeds genoeg interessante software bedrijven met geweldige marges en sterke abonnementsinkomsten! We bespreken twee van de beste software aandelen die beleggers nu kunnen kopen en het komende decennium vast kunnen houden. 

#1 ServiceNow (NOW)

  • Marktwaarde: 83,97 miljard dollar
  • Huidige prijs: $414,89

ServiceNow is een cloud-gebaseerde dienstverlener voor digitale workflows. Het richt zich op het leveren van workflow-automatisering en andere productiviteitsoplossingen. Deze service is net zo cruciaal als altijd, nu veel bedrijven of hun personeelsbestand verkleinen of moeite hebben om werknemers te vinden om de vacatures die ze hebben te vullen. ServiceNow is goed gepositioneerd om beide soorten bedrijven van dienst te zijn, en men verwacht dat de vraag naar deze soort services voorlopig zal gaan groeien.

Op dit moment heeft ServiceNow 7.400 zakelijke klanten. Het aantal klanten dat jaarlijks meer dan $1 miljoen en $10 miljoen uitgeeft groeit, met +22% en +60%! Deze klanten waarderen het product en willen het ook blijven gebruiken. Dit is te zien aan ServiceNow’s verlengingspercentage van 98%, over het meest recente kwartaal! Ook heeft het bedrijf met voorbeeldige brutomarges van 77% een sterk prijszettingsvermogen.

— Advertentie —

— Advertentie —

ServiceNow staat momenteel weliswaar duur gewaardeerd (40x de toekomstige winst), maar de afgelopen 3 jaar is de winst per aandeel gegroeid met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 77%. Dit houdt in dat de koers-winstverhouding vanzelf beter wordt. Kijkend naar prijs-omzet, worden aandelen momenteel verhandeld tegen ongeveer 11 keer de omzet. In onze ogen een redelijke waardering voor een snelgroeiend, asset-light softwarebedrijf met sterke terugkerende inkomsten.

Van 2012 tot en met 2022 heeft ServiceNow de omzet verhoogd van slechts $243,7 miljoen naar $6,91 miljard. Dit lijkt pas het begin, aangezien het bedrijf tegen 2026 aan een omzet van $16 miljard wil zitten! Met deze doelstelling in gedachten, lijken zijn aandelen nu juist goedkoop gewaardeerd.

#2 Salesforce (CRM)

  • Marktwaarde: 149,51 miljard dollar
  • Huidige prijs: $149,51

Net als ServiceNow is Salesforce de afgelopen decennia een top groeiaandeel geweest, waarvan de koers het afgelopen jaar aanzienlijk is gedaald (-38%). Er genoeg reden voor optimisme. Salesforce is namelijk, net als ServiceNow, een cloud-gebaseerde dienstverlener voor digitale workflows. Dit is het type softwareoplossing waar bedrijven niet graag op willen bezuinigen, zelfs niet in een recessie. Producten zoals Sales Cloud verhogen de productiviteit van de verkoopteams waardoor de omzet toeneemt.

Om die reden nam de gerenommeerde activistische investeerder Starboard Value onlangs een groot belang in het bedrijf. Starboard vindt Salesforce’s doel om tegen 2026 $50 miljard aan omzet te behalen terecht, maar geeft aan dat het tijdens ondertussen zijn marges moet verbeteren. Ook vindt Starboard Salesforce’s doel van 42% gecombineerde groei plus operationele marges te laag. Als Salesforce de visie van Starboard onderschrijft, zou dit natuurlijk een zegen moeten zijn voor de aandeelhouders.

Bovendien is Salesforce’s KW-verhouding lager dan die van ServiceNow, namelijk 26 keer de toekomstige winst. Ook Salesforce’s prijs-omzetverhouding is aantrekkelijker, met iets minder dan 5 keer de omzet. Wanneer de omzet blijft groeien naar $50 miljard en de marges verbeteren, kan het bedrijf uiteindelijk aanzienlijk meer waard zijn dan het nu is.

Softwareaandelen mogen dan iets van de aura van onoverwinnelijkheid hebben verloren die ze de afgelopen tien jaar genoten, maar dit zijn nog steeds sterke bedrijven met grote marges en terugkerende abonnementsinkomsten. Voor langetermijnbeleggers die de volatiliteit van de komende kwartalen aankunnen, blijven aandelen als Salesforce en ServiceNow eruitzien als langetermijnwinnaars die worden verhandeld op relatief aantrekkelijke instappunten.

Zouden we deze 2 software aandelen nu kopen?

Beide bedrijven zien er interessant uit, op de lange termijn. Maar voordat je overweegt ServiceNow of Salesforce te kopen, zou je eens kunnen kijken naar onze langetermijnaandelen.

In het Macro Value Rapport focussen onze analisten zich op structurele trends van over de hele wereld en vertalen deze naar concrete beleggingstips voor de langere termijn! ServiceNow en Salesforce zitten hier niet bij.

— Alles weten over hoe je aandelen koopt? Bekijk het in deze handleiding. —

Bron: Fool.com

Foto: iStock

——

Lees ook deze artikelen:


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.