België - 28 december 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Zenitel zorgt zelf voor stijging

Een aandeel op de beurs van Brussel dat de laatste weken aan een opmars bezig is en waar nauwelijks aandacht wordt aan besteed, is Zenitel. Deze smallcap ging sinds begin november zo’n 15% hoger.

Het minste wat van Zenitel (ticker: ZENT) kan worden gezegd, is dat het interessante activiteiten heeft: het ontwikkelt beveiligde communicatiesystemen die in moeilijke omstandigheden hun werk blijven doen en tegen een stootje kunnen. Zenitel is hiermee vooral actief in de maritieme wereld, de olie- en gassector (bijvoorbeeld op olieplatforms), op industriële sites, bij de spoorwegen, bij politie- en beveiligingsdiensten  en in de bouwindustrie. Dat veel communicatiemiddelen, zoals bijvoorbeeld de Stentofon Turbine, tegen een stootje kunnen, bewijst dit onderstaand filmpje van Zenitel.

Moeilijke markt

Zenitel heeft het de voorbije kwartalen niet onder de markt gehad door de terugval van de investeringen in de olie- en gassector en in de maritieme sector. De omzet daalde in het eerste halfjaar met 0,6%tot €34,24 miljoen. Maar door kostenbesparingen en verbetering van de efficiëntie steeg de EBITDA wel met 55% tot €2,4 miljoen. Uiteindelijk bleef er een winst over van €1,7 miljoen of €0,03 per aandeel.

Er moet niet direct op een spectaculaire verbetering worden gerekend want veel bedrijven blijven de vinger op de knip houden. Het management verwacht dan ook voor de rest van 2016 een stabiele winst. Na de verkoop van zijn telecomdochter in de Caraïben staat het bedrijf financieel sterk. Zenitel heeft €14 miljoen in cash op zijn balans terwijl er nauwelijks schulden tegenover staan. Ter vergelijking: de marktkapitalisatie bedraagt slechts €40 miljoen.

Notering

Zenitel noteert op de dubbele fixingmarkt van Brussel waar slechts twee keer per handelsdag wordt gehandeld: om 11u30 en 16u30. Het gemiddelde volume bedraagt slechts zo’n 10.000 stuks, beperkte handel dus. De voorbije twee maanden lag het aandeel goed in de markt want begin deze week noteerde het aandeel op het hoogste peil sinds april 2015.

zenitelg

Zijn de marktomstandigheden opgeklaard? Niet direct, Zenitel heeft daar alleszins nog geen gewag van gemaakt. Maar wat wel de koers ondersteunde is dat het bedrijf aandelen inkoopt, in totaal 150.000 stuks, om een bonusplan voor zijn managers tot uitvoer te kunnen brengen. Gezien de beperkte handel heeft dat een flinke impact gehad.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.