Europa - 3 februari 2021 - Aandelen

Winsten AEX lopen wat terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger, maar leverde wel een deel van de openingswinsten in. Kort na elf uur won de AEX 0,5 procent op 655,81 punten.

De winsten volgen op een rally op de mondiale aandelenmarkten op dinsdag, waarbij de grote Amerikaanse indices winsten lieten zien van circa 1,5 procent in aanloop naar kwartaalcijfers van Amazon en Alphabet, zo merkten analisten van SEB op.

“Beide techreuzen rapporteerden sterke winstcijfers die de verwachtingen overtroffen met recordomzetten”, aldus de marktvorsers.

Ook zagen zij dat de olieprijzen op de hoogste niveaus sinds februari vorig jaar staan, na een daling van de Amerikaanse voorraden en de verwachting van oliekartel OPEC dat deze verder zullen afnemen. De olieprijzen stegen woensdagochtend met 0,7 procent verder.

“Na de reuring van vorige week lijkt de rust weer teruggekeerd”, aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING, wijzend op de heftige koersbewegingen van enkele Amerikaanse aandelen als GameStop en AMC. “De Reddit-zorgen nemen verder af”, zo vulde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets aan.

Wel merkte Wiersma op dat aandelen uit de energiesector wat achterblijven, ondanks de hogere olieprijs. Royal Dutch Shell is op het Damrak hier een voorbeeld van.

De euro/dollar noteerde op 1,2018. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2041 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2034 op de borden.

Wiersma van ING ziet de euro verder verzwakken tegenover de dollar. “Nu steeds meer shortposities in de dollar worden afgebouwd en de Amerikaanse economie naar verwachting sneller en sterker zal herstellen dan die van de eurozone, lijkt een verdere opmars van de dollar op korte termijn aannemelijk, ondanks oplopende tekorten en staatsschulden”, aldus Wiersma.

Ook Stefanie Holtze-Jen, valutaspecialist bij de Duitse vermogensbeheerder DWS, voorziet een sterkere dollar in de komende maanden, omdat de groeikloof tussen de VS en de eurozone waarschijnlijk verder toeneemt maar ook omdat de vaccinaties in de VS in een hoger tempo worden gedaan.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers uit naar cijfers over de Amerikaanse dienstensector en staat ook het banenrapport van ADP over januari op de rol. Er wordt verwacht dat er 50.000 nieuwe banen bijkwamen in januari.

Vanochtend werd al bekend dat krimp in de dienstensector in de eurozone in januari is toegenomen.De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 49,1 in december naar 47,8 in januari. Maandag bleek al dat de inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 55,2 in december naar 54,8 in januari. Daarmee kwam de samengestelde index uit op 47,8. Dat was eind december 49,1, terwijl een voorlopige meting wees op 47,5.

In een toelichting zei hoofdeconoom Chris Williamson dat de economie in de eurozone, zoals verwacht, een lastige start van het jaar beleeft. “Een krimp van de economie in het eerste kwartaal lijkt waarschijnlijk”, aldus Williamson. Maar die krimp zal volgens de econoom bescheiden zijn in vergelijking tot die in de eerste jaarhelft van 2020.

Cijfers zijn er woensdag van onder meer eBay, het door Just Eat Takeaway.com overgenomen Grubhub en PayPal.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen stegen DSM en IMCD met 1,2 tot 1,5 procent. Unilever won 0,5 procent, nadat ING de koopaanbeveling herhaalde. Royal Dutch Shell verloor 1,2 procent.

In de AMX won Air France-KLM 1,6 procent en Signify 2,6 procent, terwijl Eurocommercial Properties 0,6 procent inleverde.

Onder de kleinere aandelen won Accsys 1,8 procent en ForFarmers 2,2 procent. PAVO, het merk waarmee ForFarmers wereldwijd actief is in de paardensector, is van plan zijn marktaandeel in Duitsland aanzienlijk uit te breiden met de overname van de portfolio van Mühldorfer Pferdefutter. Dankzij deze overname neemt de omzet van PAVO in Duitsland met circa 40 procent toe.

Op lokaal niveau steeg TIE Kinetix met 6,4 procent. Het e-commerce-bedrijf sloot met Computer Generated Solutions een vijfjarige overeenkomst om het end-to-end supply chain platform van CGS BlueCherry te verbeteren met de implementatie van cloud EDI-technologie en de eventuele ondersteuning van Value Added Network.

Het lokaal genoteerde Alumexx steeg 13,6 procent bij bovengemiddelde volumes.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.