Nederland - 17 juli 2021 - Beursbrink

Olieprijzen krijgen twee keer tegenslag

door STIJN

De oliemarkt heeft één van zijn minst goede weken achter de rug sinds maart. Dat komt omdat de oliemarkt twee bittere pillen moet doorslikken, namelijk de OPEC+ die geleidelijk aan meer zal gaan produceren en ongunstig nieuws inzake de Amerikaanse olievoorraden. 

Het gaat opnieuw wat minder vlot op de oliemarkt. De handelsweek was nochtans goed begonnen, echter keerde het sentiment woensdag. De ommekeer werd veroorzaakt door twee berichten die niet zo gunstig zijn voor de oliemarkt. Enerzijds gaat de OPEC+ geleidelijk aan de productie opnieuw verhogen. Anderzijds is er minder positief nieuws over de Amerikaanse olievoorraden.

Wat de OPEC+ betreft, er was al enige tijd onenigheid tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten wat het productiebeleid betreft. Maar uit de meest recente gesprekken blijkt toch dat beide partijen bereid zijn om een compromis te zoeken inzake de productie.

Meer olievaten

Volgens de meest recente berichten zouden de twee akkoord zijn gegaan om de olieproductie te verhogen van 3,17 miljoen vaten per dag naar 3,65 miljoen vaten per dag. Joseph Catdula, hoofdstrateeg bij Fitch, waarschuwt echter voor de risico’s die daar aan zijn verboden.

There’s a risk this could open the door to other countries to ask for their own increases.

Normaal gesproken had de toevoeging van meer OPEC+-vaten aan het wereldwijde aanbod al ingeprijsd moeten zijn in de olieprijzen. Maar deze keer is er weer een nieuwe golf van COVID-19-infecties in sommige delen van de wereld. Voornamelijk in Europa en de USA, ook in Azië is er een opflakkering. Die berichtgeving heeft een grote invloed op het marktsentiment.

En dan zijn er ook nog Amerikaanse olievoorraden. De afgelopen weken waren deze sterk aan het afnemen, echter blijkt nu uit de meest recente gegevens dat de olievoorraden opnieuw aan het toenemen zijn. Dat heeft wellicht te maken met de verminderde economische activiteiten.

Bronnen: CNBC

Foto: drpepperscott230Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.