Nederland - 9 augustus 2020 - Aandelen

Winst staatsoliebedrijf Aramco daalt met 50 procent in eerste jaarhelft

door STIJN

De coronacrisis heeft de olieprijzen flink doen kelderen en dat oliebedrijven hierdoor minder geld in het laatje zien komen, heeft ook het Saoedische Aramco mogen ondervinden. Tijdens de eerste 6 maanden van het jaar is de winst van het staatsoliebedrijf met 50 procent gedaald. De Saudi’s willen het graag anders zien maar houden wel vast aan hun dividendbeleid.

Een daling van 46,9 miljard dollar naar 23,2 miljard dollar. Met zulk verlies van winst moet het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco omgaan. De eerste zes maanden van het jaar waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. De crisis die veroorzaakt wordt door COVID-19 weegt zwaar op de wereldeconomie en de oliemarkt. De lage olieprijzen zijn een doorn in het oog.

Maar het grootste staatsoliemaatschappij van Saudi-Arabië en ’s werelds grootste producent van ruwe olie handhaafde het dividend over het tweede kwartaal van 18,75 miljard dollar en zei dat de winstuitkering in het derde kwartaal zal worden uitbetaald. Het dividend over het eerste kwartaal van hetzelfde bedrag werd in het tweede kwartaal uitgekeerd.

Lage vraag

De totale vrije kasstroom bij het bedrijf bedroeg 21,1 miljard dollar voor de eerste helft, tegen 38 miljard dollar het jaar ervoor. De resultaten komen een week nadat Aramco zijn titel als ’s werelds grootste beursgenoteerde bedrijf naar marktkapitalisatie aan Apple had afgestaan. Amin Nasser, CEO van Aramco, benadrukt dat de lage vraag naar olie de grote boosdoener is.

Sterke tegenwind door verminderde vraag en lagere olieprijzen worden weerspiegeld in onze resultaten over het tweede kwartaal.

De financiële resultaten voor het tweede kwartaal weerspiegelen de grootste schok voor de wereldwijde energiemarkten in decennia. De vraag is hoe lang oliebedrijven deze malaise nog kunnen volhouden alvorens ze pas echt in de financiële problemen komen.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.