Americas - 11 januari 2022 - Aandelen

Wall Street richting lichtgroene opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet, na een beperkte daling op maandag. De futures op de S&P 500 noteren richting de openingsbel 0,2 procent hoger.

Maandag begon de nieuwe handelsweek aanvankelijk met stevige verliezen, maar die werden richting de slotbel grotendeels weggepoetst. De Nasdaq, eerder op de dag nog 2 procent in de min, sloot zelfs licht in het groen.

Het sentiment is onzeker nu de Federal Reserve de beleidsteugels sneller aan lijkt te gaan trekken dan verwacht. Inmiddels is de Amerikaanse tienjaarsrente opgelopen tot net onder de 1,80 procent. Dat was eind 2021 nog 1,50 procent. Die stijging is vooral nadelig voor groei-aandelen.

Beleggers rekenen erop dat de federal funds rate al in maart wordt verhoogd, wat zorgt voor hogere obligatierentes en een volatiele aandelenhandel.

“Het risico dat renteverhogingen samen vallen met een economische groei die terugloopt, is groter geworden en dat is duidelijk een slechte combinatie”, volgens marktstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

Economen van Goldman Sachs rekenen inmiddels op vier renteverhogingen in 2022, in plaats van drie, en verwachten ook dat het normaliseren van de balans sneller zal gebeuren.

Later op de dag staat een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat voor de herbenoeming van Jerome Powell als voorzitter van de Fed op het programma. Donderdag volgt de beoordeling van beoogd vicevoorzitter Lael Brainard. Maandagavond laat werd bekend dat de huidige tweede man bij de Fed, Richard Clarida, eind deze week aftreedt, na vragen over vermeende handel met voorkennis voorafgaand aan de maatregelen die de Fed nam aan het begin van de coronapandemie. Zijn termijn zou eind deze maand aflopen.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag relatief rustig. Rond het middaguur werd bekend dat het vertrouwen van kleine Amerikaanse ondernemers in december verder is gestegen. Zij zijn echter minder optimistisch over de toekomstige economische omstandigheden en gaven aan dat de problemen in de aanvoerketen nog steeds wijd verspreid zijn. Ook de hoge inflatie is problematisch, zeiden de ondernemers.

Belangrijkste macrodata uit de Verenigde Staten deze week, ook voor de Fed, zijn de inflatiedata die woensdag verschijnen. Er wordt een stijging verwacht, van 6,8 procent in november naar 7,1 procent in december.

Economen van Deutsche Bank denken dat de inflatie in de VS zal pieken in januari. En nu de omikronvariant van het coronavirus milder lijkt dan gedacht, nemen de zorgen over een verdere verstoring van de aanvoerketen ook af.

Eind deze week start het seizoen voor de kwartaalcijfers met allereerst de grote Amerikaanse financials JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en BlackRock. Veel beleggers stoppen geld in bankaandelen omdat ze verwachten die gaan profiteren van de stijgende rentes.

De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 1,1334. De olieprijs staat bijna 1,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Pfizer werkt aan een hybride vaccin die beschermt tegen nieuwe coronavarianten, zoals omikron, en kan mogelijk in maart al goedkeuring vragen, zei CEO Albert Bourla maandag tijdens een biotechconferentie van JPMorgan. Het aandeel lijkt dinsdag licht hoger te openen.

Abercrombie & Fitch heeft een tegenvallende feestdagen achter de rug, waarschuwde de retailer. De omzet zal vlak tot licht lager uitkomen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, voor de coronacrisis. Eerder rekende Abercrombie & Fitch op een groei van 3 tot 5 procent. De periode na de feestdagen is het bedrijf wel goed begonnen, aldus CEO Fran Horowitz. Het aandeel lijkt een procent hoger te openen.

American Airlines presteerde in het vierde kwartaal van 2021 beter dan verwacht. In de verslagperiode is de omzet vermoedelijk 17 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019, voorafgaand aan de coronapandemie. Eerder sprak American Airlines nog de verwachting uit dat de omzetdaling 20 procent zou bedragen. Het aandeel lijkt dinsdag op Wall Street ruim 2 procent hoger te openen.

Nikola en Covenant Logistics hebben een intentieverklaring getekend voor de levering van 50 elektrische vrachtwagens door Nikola aan het transportbedrijf uit Tennessee. Het gaat om 10 Nikola Tre batterij-elektrische voertuigen en 40 Nikola Tre brandstofcel elektrische voertuigen. De eerste elektrische vrachtwagens worden in het tweede kwartaal aan Covenant geleverd om te testen. Aandelen Nikola noteren voorbeurs 1,5 procent hoger.

Techbedrijf Aptiv neemt Wind River over voor 4,3 miljard dollar in contanten. Wind River, een cloudsoftwarebedrijf, had in 2021 een omzet van zo’n 400 miljoen dollar. Aptiv lijkt dinsdag 3 procent lager te gaan openen.

Drogisterij- en apotheekketen CVS Health kon in 2021 profiteren van de vraag naar coronatests en vaccins in de VS en verwacht daarom een hogere winst dan de eerder uitgesproken outlook. Het aandeel stijgt voorbeurs een procent.

Kruidenier Albertsons kende een sterk derde kwartaal en verhoogde de winstverwachting voor het lopende boekjaar. Het aandeel daalt toch 2 procent in de voorbeurshandel.

Slotstanden

Bij een slot van 4.670,29 punten daalde de S&P 500 maandag 0,1 procent. De Dow Jones index verloor 0,5 procent op 36.068,87 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent bij een stand van 14.942,83 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.