Americas - 5 december 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Wall Street richting lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteren in aanloop naar de openingsbel in New York 0,6 procent in het rood.

Beleggers beginnen terughoudend aan een nieuwe week, na een verdeeld slot voor het weekend. De nieuwste Amerikaanse banencijfers creëerden twijfels over het rentepad van de Federal Reserve. De markt hoopt op kleinere rentestappen van de centrale bank, nadat voorzitter Jerome Powell daarop leek te hinten.

“De marktdeelnemers hadden gehoopt op een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Maar de werkgelegenheidscijfers waren beter dan verwacht. Bovendien zijn de uurlonen gestegen, waardoor de vrees voor een snellere loon-prijsspiraal wordt aangewakkerd. Toch verwachten beleggers volgens de CME Group een ongewijzigde renteverhoging met 50 basispunten tijdens de laatste vergadering van het jaar op 14 december”, aldus marktanalist Salah Bouhmidi van IG.

Volgens Michael Hewson van CMC Markets blijft wel onduidelijk wat de Fed in januari gaat doen.

Analisten van Nomura temperen het optimisme over de Chinese coronaversoepelingen. Terwijl de Chinese economie steeds meer open gaat, zal ook het aantal besmettingen stijgen en loopt dus ook het aantal sterfgevallen weer op. De vraag is hoe Beijing daarmee omgaat en dat zal volatiliteit creëren, verwacht de Japanse bank.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

“Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken”, aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. WTI-olie is maandag 2,5 procent duurder.

De euro/dollar noteert maandagmiddag op 1,0576. Op macro-vlak in de VS staan later vanmiddag inkoopdata op de rol over november en de fabrieksorders in oktober.

Bedrijfsnieuws

Chinese aandelen met een notering in New York gaan maandag een hogere opening tegemoet, nu China de coronamaatregelen verder versoepelt. Alibaba stijgt ruim 4 procent in de voorbeurshandel en Nio zo’n 6 procent.

Ook casino-aandelen lijken een mooie dag tegemoet te gaan. Het versoepelen van de strenge covidregels is positief voor gokparadijs Macau. Wynn Resorts stijgt voorbeurs ruim 3 procent.

Aandelen van Credit Suisse met een Amerikaanse notering gaan maandag een 2,5 procent hogere opening tegemoet. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

Tesla is van plan om in december de productie in Shanghai met mogelijk 20 procent te verlagen als gevolg van de zwakkere vraag in China. Dit meldden persbureaus Reuters en Bloomberg maandag. Tesla lijkt maandag ruim 4 procent in het rood te gaan openen.

Kledingbedrijf VF Corp, bekend van merken als Vans, Eastpak en Timberland, verliest voorbeurs zo’n 7 procent na een outlookverlaging en het vertrek van de CEO.

Dankzij de stijgende olieprijs lijken Exxon Mobil en Chevron tot een procent hoger van start te gaan.

Slotstanden

Wall Street eindigde vrijdag verdeeld. De S&P 500 verloor 0,1 procent op 4.071,70 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 34.429,88 punten en de Nasdaq leverde 0,2 procent in bij een slotstand van 11.461,50 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.