Americas - 12 december 2022 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Wall Street opent hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, maar hebben weinig tractie in aanloop naar een handelsweek waarin een inflatiecijfer en de acties van centrale banken om de inflatie te bestrijden centraal staan.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening 0,4 procent in het groen.

De afgelopen beursdagen waren niet al te goed voor aandelenbeleggers, die ongerust blijven over het duurder worden van leningen en de gevolgen die dat heeft voor de wereldeconomie en de bedrijfsresultaten.

“Het herstel van de risicobereidheid haperde vorige week, vooral in de Verenigde Staten, waar de grote indices de grootste stap terug deden sinds september”, aldus zakenbank Peel Hunt. “Deze week staat de agenda vol belangrijke macrocijfers die het sentiment verder zullen testen.”

Belangrijkst is de consumentenprijzenindex op dinsdag.

Woensdag volgt het besluit van de Federal Reserve om de rente verder te verhogen, vermoedelijk met 50 basispunten tot een bandbreedte van 4,25 tot 4,50 procent.

Als het inflatiecijfer afkoeling laat zien, kan de Fed minder agressief van toon worden, hopen optimisten. Andere analisten waarschuwden dat de producentenprijzen vorige week nog altijd wezen op een verhitte economie. Dat betekent dat ook een tegenvallend hoog inflatiecijfer voor de consumentenprijzen uit de bus kan rollen.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank rekenen sommigen beleggers zich al rijk. Zij denken dat de Fed volgend jaar de rente weer zal gaan verlagen, maar Marey denkt niet dat de centrale bank net als in de jaren 80 de fout maakt om de rente te snel weer te verlagen.

Donderdag volgen er nog rentebesluiten van de ECB en Bank of England.

De euro/dollar noteerde op 1,0569. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0535 op de borden. Olie werd iets duurder. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 71,58 dollar.

Bedrijfsnieuws

Rijke Amerikanen komen massaal naar Europa om inkopen te doen, gebruikmakend van de sterke dollar. Dit helpt merken zoals Gucci en Louis Vuitton om het verlies van veel geld spenderende Chinese klanten op te vangen. In de week van Zwarte Vrijdag spendeerden Amerikaanse toeristen 40 procent meer dan in 2019 in Europa, volgens data van btw-betaalgegevensbedrijf Planet. Amerikaanse toeristen spendeerden gemiddeld 1.244 euro per transactie in Europese winkels. In 2019 was dit 400 euro.

Amgen neemt Horizon Therapeutics over voor 116,50 per aandeel, een premie van 48 procent. Dat bevestigde Amgen, nadat eerder al duidelijk werd dat door het terugtrekken van Sanofi Amgen nog de enige koopkandidaat was. Horizon steeg voorbeurs 15 procent.

Coupa Software steeg 27 procent voorbeurs. Persbureau Bloomberg meldde dat Thomas Bravo het technologieplatform wil kopen.

Rivian heeft onderhandelingen met Mercedes-Benz gestaakt. Het aandeel van de elektrische autofabrikant daalde voorbeurs 0,6 procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag in het rood. De S&P 500 daalde 0,7 procent op 3.934,38 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 33.476,46 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager bij een stand van 11.004,62 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.