Americas - 2 juni 2022 - Aandelen

Wall Street klaar voor hogere start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, na een reeks economische cijfers die geen invloed hadden op de stemming.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor opening 0,4 procent in het groen. De Nasdaq heeft de wind nog iets meer in de rug.

Woensdag daalden de Amerikaanse beurzen na sterke economische cijfers uit de VS, die de zorgen aanwakkerden dat de Fed agressief blijft verkrappen om de hoge inflatie af te koelen.

De Fed begon woensdag officieel met het afbouwen van zijn balans van bijna 9 biljoen dollar.

“De Amerikaanse economie ziet er nog steeds vrij goed uit en dat betekent datr de Fed mogelijk ook na de zomer nog moet doorgaan met het verhogen van de rente in het tempo van een half procentpunt per keer”, zei Edward Moya van Oanda.

ADP kwam met een zwak banenrapport voor mei, in aanloop naar het officiele banenrapport dat voor morgen gepland staat. ADP meldde 128.000 nieuwe banen, waar economen 299.000 hadden voorspeld.

Tegelijk waren er afgelopen week 11.000 minder nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Het wekelijkse cijfer kwam uit op 200.000, waar 210.000 was voorzien door economen.

De arbeidskosten in de VS stegen intussen nog forser dan men al dacht in de eerste drie maanden, bleek verder, namelijk met 12,6 procent. Dit was eerder gerapporteerd als 11,6 procent.

Commerzbank verwachtte al niet veel invloed van deze cijfers over de arbeidsmarkt. De Fed neemt al grote en ingrijpende stappen tegen de risico’s van inflatie, een stijging of daling van de werkloosheid met een tiende van een procent zal dan niet veel uitmaken, volgens de Duitse bank.

Intussen is de inflatie in de Oeso-landen in april opgelopen naar 9,2 procent en stegen de producentenprijzen in die maand verder in de eurozone, maar wel minder sterk dan in maart.

In Europa werkt de Verenigde Naties aan mogelijkheden om graan en zonnebloemolie in Oekraïne het land uit te krijgen, ondanks de oorlog die er woedt. Een Russische topfuctionaris prees de inspanningen van Turkije om mijnen te ruimen in de Zwarte Zee. Een Amerikaanse topfunctionaris zei zich in te zetten voor Russische export, ondanks de sancties tegen het land.

De olieprijs daalde in de ochtend met enkele dollars per vat maar die beweging keerde weer om. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 114,36 dollar. Een augustusfuture Brent verloor 0,8 procent tot 114,40 dollar.

Vandaag vergadert oliekartel OPEC over de productie-afspraken en staan de Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Volgens The Wall Street Journal overweegt het oliekartel om de productie in juli en augustus op te voeren met 600.000 vaten per dag, in plaats van met de eerder afgesproken 400.000.

De euro/dollar noteerde op 1,0703. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0651 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0711 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Hewlett Packard Enterprise boekte het afgelopen kwartaal een licht lagere nettowinst op een vrijwel vlakke omzet. Hewlett Packard herhaalde de winst- en omzetverwachtingen voor dit jaar. Het aandeel lijkt 5 procent lager te gaan openen.

GameStop heeft de omzet in het afgelopen kwartaal zien stijgen van 1,28 miljard naar 1,38 miljard dollar, terwijl het aangepaste verlies per aandeel van 0,45 dollar omsloeg in een winst van 2,08 dollar. De cijfers zijn beter dan verwacht, toch lijkt het aandeel iets lager te gaan openen.

Costco zal ook cijfers rapporteren, evenals Lululemon.

Slotstanden

Wall Street eindigde woensdag met verlies. De S&P 500 index sloot 0,8 procent lager op 4.101,18 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent tot 32.812,97 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 11.994,46 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.