Europa - 26 maart 2020 - Beursbrink

Wall Street gerustgesteld door Powell

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen liggen donderdag op koers voor een groen slot. Met nog een paar uur handel te gaan, noteerde de S&P 500 4,4 procent in de plus. De Dow Jones index steeg 4,6 procent en de Nasdaq won 3,6 procent.

De aandelenmarkten in New York gingen donderdag aanvankelijk een lagere opening tegemoet maar wisten zich op te trekken aan een zeldzaam interview met de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die op NBC zei dat de centrale bank alles zal doen wat nodig is om de Amerikaanse economie weer op de rit te krijgen wanneer de coronacrisis voorbij is.

“Beleggers zijn enthousiast over de beleidsmaatregelen die wereldwijd worden genomen”, aldus econoom David Rosenberg van Rosenberg Research & Associates, maar volgens hem zijn macro-economische data, zoals donderdag de steunaanvragen, ontmoedigend.

Volgens Rosenberg is de markt nog zeer kwetsbaar en zijn er weinig tekenen dat het sentiment op korte termijn veel optimistischer wordt. Rosenberg is wel iets minder negatief over de economische outlook na het tweede kwartaal door de noodsteun die overheden en centrale banken bieden.

De Amerikaanse Senaat stemde vannacht in Washington unaniem in met een steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar, om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. Het Huis van Afgevaardigden stemt vrijdag over de wet, waarna president Donald Trump deze kan ondertekenen. Volgens minister van financiën Steven Mnuchin duurt het vervolgens nog zo’n drie weken voor Amerikanen de eerste steun ontvangen.

Op macro-economisch vlak was er donderdag veel aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten. Die liepen in de week eindigend op 21 maart op naar liefst 3,3 miljoen stuks. Dat lijkt te duiden op een werkloosheid van circa 10 procent, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Volgende week vrijdag wordt in de VS het banenrapport over maart gepubliceerd, maar Marey twijfelt of dit rapport wel een representatief beeld zal geven, omdat het gebaseerd is op interviews met werkgevers die doorgaans halverwege de maand worden afgenomen. “Daarmee blijft een deel van de effecten op de arbeidsmarkt buiten beeld”, aldus de analist.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1032. Olie werd bijna 6 procenr goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Rich Williams is opgestapt als CEO van Groupon en ook chief operating officer Steve Krenzer heeft zijn functie neergelegd. De reden van het vertrek van de twee bestuurders werd niet vermeld. Aaron Cooper, Groupons topman in Noord-Amerika, is door de raad van bestuur aangesteld als interim-CEO. Het aandeel steeg 4 procent.

Micron Technology boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 405 miljoen dollar, ofwel 0,36 dollar per aandeel. De omzet daalde naar 4,80 miljard dollar. Analisten rekenden op respectievelijk 0,37 dollar per aandeel winst en een omzet van 4,69 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal mikt Micron op 4,6 miljard tot 5,2 miljard dollar aan omzet. CEO Sanjay Mehrotra was optimistisch over de cijfers. Het aandeel ging 3,8 procent hoger.

Caterpillar heeft donderdag de outlook voor 2020 losgelaten en gewaarschuwd dat het resultaat in het eerste kwartaal en daarna door de coronacrisis wordt geraakt. De uiteindelijk effecten kunnen aanzienlijk zijn, maar zijn nog niet exact in te schatten. Meer details worden op 28 april verschaft, wanneer de resultaten over het eerste kwartaal bekend worden gemaakt. Het aandeel steeg 3,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel