Nederland - 9 augustus 2020 - Beursbrink

Waarom stijgt goud zo hard?

door STIJN

Nu de goudprijs ruim boven de 2.000 dollar noteert, hebben economen van de zakenbank Citi hun hoofd gebogen over de sterke stijging van goud. Wat betekent deze rally en waar gaat de goudprijs eindigen in de nabije en verre toekomst? Eén ding is duidelijk volgens hen, het edelmetaal zal niet snel in waarde gaan dalen de komende jaren.

Op het moment van schrijven noteert de goudprijs op 2.042 dollar per troy ounce dankzij een stijging van 4 procent vorige week. Het edelmetaal is nu al negen weken op rij in waarde aan het stijgen. Dit is de langste reeks sinds 2006. Economen van de zakenbank Citi verwachten dat de stijging zeker nog niet ten einde is en voorspellen nog hogere goudprijzen.

Sommige analisten en economen verwachten een goudprijs van 3.000 dollar de komende 12 maanden. Maar bij Citi proberen ze realistisch te blijven. Zij denken eerder aan een prijs van 2.100 dollar dit kwartaal. Voor de komende 12 maanden verwachten ze 2.300 dollar per troy ounce.

Goudrally

Echter, de goudrally is geen voorbode van een plotse stijging van de inflatie zoals velen wellicht denken. Catherine Mann, econoom bij Citi, benadrukt dat de stimulus van de centrale banken dit in de hand kan werken. Maar zo een vaart zal het hoogstwaarschijnlijk niet lopen.

The monetary theory of inflation has been replaced by labor and product market micro theories, and market pricing of inflation risk is low. So Gold is not presaging inflation.

In wezen zeiden de economen dat de goudrally wordt gedreven door de monetaire versoepeling van de centrale banken. Die resulteert in negatieve rendementen op staatsobligaties. Uiteraard is dit niet de enige reden voor de rally, zo is er ook de zwakke Amerikaanse dollar, de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China en de coronacrisis.

Analisten en economen verwachten dat de inflatie in de Verenigde Staten gaat stijgen richting, en wellicht net boven, de 3 procent. In dit geval zou het gele edelmetaal zeer goed gaan presteren vermits het reëele rendement op Amerikaanse staatsobligaties -3 procent is.

Bronnen: CNBC

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.