Nederland - 26 april 2021 - Beursbrink

Vraag naar zilver kan met 30 procent stijgen dit jaar

door STIJN

De vraag naar zilver ging vorig jaar fors onderuit omwille van de coronapandemie. Dat kwam uiteraard omdat de economische activiteiten wereldwijd stilvielen en er minder werd geproduceerd. Maar dit jaar ziet het plaatje er positiever uit volgens The Silver Institute. Ze verwachten namelijk een stijging van de vraag naar zilver met 30 procent.

Wordt 2021 het jaar van herstel voor de zilvermarkt? Vorig jaar was namelijk een minder goed jaar gezien de pandemie en de lagere industriële activiteiten. De vraag naar zilver nam toen een duik. Maar The Silver Institute verwacht een sterke ommekeer dit jaar met een stijging van 30 procent.

Dat zilver minder in trek was, was ook duidelijk aan de vraag naar munten in India. In 2019 bedroeg de vraag naar munten nog 57 miljoen ounces. In 2020 viel dit terug naar ‘amper’ 9 miljoen ounces.

Toch eindigde de zilverprijs 2020 sterk met een stijging van 27 procent en een jaarlijks gemiddelde van 20,55 dollar. Dat had te maken met de positieve vooruitzichten omtrent het herstel van de wereldeconomie. In het rapport van The Silver Institute staat dat men een verdere stijging van 33 procent verwacht dit jaar. Met een jaarlijks gemiddelde van 27,30 dollar per troy ounce.

Vraag naar zilver

Uiteraard kwam de stijging er ook dankzij de sterke prijsstijging van goud, dat vorig jaar dienst deed als ‘veilig haven’. Hierdoor werd de goud-zilver ratio aantrekkelijker waardoor investeerders en beleggers hun kapitaal verschoven naar het ondergewaardeerde witte edelmetaal.

Het is ook een zegen voor zilver dat landen en bedrijven grote inspanningen gaan leveren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door over te schakelen naar hernieuwbare energie. Zilver is een belangrijke grondstof voor de productie van bv. zonnepanelen en dergelijke. Dit zou volgens marktkenners een grote katalysator kunnen zijn voor nieuwe recordkoersen op de zilvermarkt.

Bronnen: Marketwatch

Foto: tookapic – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.