Nederland - 14 juni 2021 - Beursbrink

Vraag naar olie stijgt, alsook de prijzen

door STIJN

Olieprijzen zitten nu al twee maanden stevig in de lift, met een Brent crude futures die boven de 73 dollar per vat noteert. Ze noteren momenteel op hun hoogste niveau van de afgelopen 2 jaar. Het opwaartse momentum wordt gecreëerd door het herstel van de wereldeconomie en de anticipatie dat de vraag naar olie zal blijven toenemen. 

Brent crude futures maakten maandagochtend een sprong tot boven de 73 dollar per vat. De WTI crude futures gingen boven de 71 dollar per vat. Stephen Brennock, analist bij PVM, benadrukt dat het optimisme op de oliemarkt groot is. Vooral gezien het herstel van de wereldeconomie en de hoge verwachtingen dat de vraag naar olie gaat blijven stijgen de komende maanden.

The two leading crude markers are trading at (almost) two-and-a-half-year highs amid a potent bullish cocktail of demand optimism and OPEC+ supply cuts.

Het autoverkeer is aan het toenemen in Noord-Amerika en een groot deel van Europa. En er zijn meer vliegtuigen in de lucht naarmate de lockdown-maatregelen en andere beperkingen worden versoepeld. Hierdoor zijn de oliebenchmarks al drie weken lang aan het stijgen.

Gunstige factoren

De stemming op de oliemarkt werd ook versterkt door de G7-top, waar de rijkste westerse landen ter wereld een beeld van samenwerking probeerden te projecteren bij belangrijke kwesties zoals herstel van de COVID-19-pandemie en de donatie van 1 miljard vaccindossissen aan arme landen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) zei vrijdag dat het verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie tegen eind 2022 volledig hersteld zal zijn, dat is sneller dan eerder werd verwacht. Daarenboven houdt de OPEC+ vast aan hun productiebeleid waardoor het aanbod geleidelijke aan wordt opgekrikt om het evenwicht op de oliemarkt niet te verstoren.

Bronnen: Reuters

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.