Nederland - 26 november 2021 - Beursbrink

Olieprijzen duiken naar ’two-month lows’

door STIJN

Het is weer woelig op de markten, de nieuwe covidvariant uit Zuid-Afrika baart virologen en economen zorgen. Deze mutatie zou de meest besmettelijke variant zijn tot nu toe en dat zorgt ervoor dat overheden wereldwijd maatregelen nemen. Aandelen kelderen maar ook de olieprijzen verliezen zwaar terrein met gemiddeld 5 tot 6 procent.

Het gaat er hard aantoe op de financiële markten nadat verschillende landen hebben gemeld dat de nieuwe Zuid-Afrikaanse covidvariant extreem besmettelijk is en dat er maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van deze variant in te perken. Aandelen zijn vrijdag een flink pak lager gegaan, maar ook de oliemarkt is slachtoffer van de onzekerheid en twijfels.

De WTI en Brent crude zijn vrijdagochtend 5 tot 6 procent gedaald, respectievelijk naar 73,20 en 77,54 dollar per vat. Verschillende landen hebben vluchten vanuit Afrika geannuleerd. Of dit noodzakelijk is, moet nog blijken uit verder onderzoek naar de variant. Echter zijn virologen en weterschappers het erover eens dat ze besmettelijker is dan de deltavariant.

Timing

De opmars van de Zuid-Afrikaanse variant komt op een slecht moment voor de oliemarkt. Landen zoals de Verenigde Staten van Amerika en India willen meer olie op de markt brengen vanuit hun voorraden om de olieprijzen te laten zakken. Dit is een reactie op de OPEC+ die weigeren hun productiebeleid op te krikken en zo een ‘kunstmatige’ schaarste creëren op de oliemarkt.

De kans dat de OPEC+ meer olie zal produceren, is nu helemaal verwaarloosbaar. Dit zou in principe ondersteunend moeten werken op de oliemarkt, echter weegt de Zuid-Afrikaanse variant veel zwaarder door vermits de vraag naar olie vermoedelijk gaat afnemen.

Bronnen: Shadia Nasralla – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.