Nederland - 5 februari 2021 - Beursbrink

‘Vraag naar energie gaat fors toenemen vanaf juli’

door STIJN

Energiebedrijf Baker Hughes is optimistisch over de vraag naar energie dit jaar. Het jaar 2020 was rampzalig voor de energiemarkt vanwege de pandemie en de vele lockdowns. Dit jaar gaat volgens Baker Hughes compleet anders zijn dankzij de uitrol van verschillende vaccins. Ze verwachten dat de tweede jaarhelft zeer gunstig gaat worden voor de energiemarkt.

Lorenzo Simonelli, CEO van energiebedrijf Baker Hughes, kijkt terug op een kwakkeljaar voor de energiemarkt. De vraag was bijzonder laag door COVID-19 en de lockdowns overal ter wereld. Maar voor dit jaar is hij voorzichtig optimistisch. Hoewel sommige landen nog hard worden getroffen door COVID-19, verwacht hij dat de vraag naar energie vanaf de tweede jaarhelft sterk gaat herstellen.

Met andere woorden, de komende maanden zullen nog wat blijven teleurstellen gezien het effect van de vaccins nog niet zichtbaar is. Er is nog geen sprake van echte versoepelingen waardoor het normale leven nog niet kan terugkeren. Ook de OPEC is van mening dat de vraag naar energie en olie pas vanaf de tweede jaarhelft gaat toenemen dankzij de uitrol van de vaccins.

De olie-alliantie verwacht dat de vraag naar olie gaat herstellen met 5,9 miljoen vaten per dag naar een totaal van 95,9 miljoen vaten per dag dit jaar. Ook het Internationaal Energieagentschap is optimistisch en ziet zelfs een herstel naar 96,6 miljoen olievaten per dag dit jaar.

Herstel

Volgens Simonelli zijn er nu goede opportuniteiten om te investeren gezien de vraag naar energie en olie op het punt staat te herstellen van de pandemie. Hij verwacht ook dat olieproducenten hun productie stilaan zullen opschroeven. Het Midden-Oosten en de USA vermoedelijk als eersten.

It’s going to be different in different locations geographically. As we look at the lower cost basins, you look at the Middle East, that’s where you’ll see some of the production increases.

De olieprijzen lopen volgens hem voor op schema. Zowel de prijs voor een vat Brent als WTI zitten al een tijdje in een stijgende trend. Verschillende analisten verwachten dat de olieprijzen nog ruimte hebben om te blijven stijgen. Brent naar 65 dollar per vat is mogelijk volgens Goldman Sachs.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.