Nederland - 27 mei 2021 - Beursblik

Vormen stijgende grondstoffenprijzen een probleem?

door STIJN

De wereldwijde stijging van de grondstoffenprijzen vormt potentieel een probleem voor Chinese small caps. Vooral omdat deze bedrijven uit een zware coronaperiode komen en dus al met financiële uitdagingen te maken hebben op dit moment. De Chinese overheid gaat bekijken of ze de steun voor deze bedrijven kunnen verhogen.

Grondstoffenprijzen swingen de pan uit. Dat is goed en wel voor investeerders maar minder positief voor bedrijven die grondstoffen moeten inkopen om bv. goederen te produceren. In China trekt men namelijk aan de alarmbel, vooral omdat kleinere bedrijven financieel in de problemen kunnen geraken door de hogere productiekosten en de stabiele consumentenprijzen.

Deze bedrijven hebben de coronapandemie nog niet verteerd en worden nu geconfronteerd met een nieuwe uitdaging. Chinees premier Li Keqiang en andere leiders hebben tijdens een bijeenkomst afgelopen woensdag gezegd dat ze de financiële steun voor deze bedrijven zullen verhogen.

Grondstoffenmarkt

De grondstofkosten, gemeten aan de hand van de producentenprijsindex, stegen met 6,8 procent ten opzichte van een jaar geleden in april. Dat is het hoogste tempo in meer dan drie jaar maar de consumentenprijzen stegen slechts 0,9 procent. Er is dus een bijzonder grote kloof.

Prijzen van koper en ijzererts zijn de uitschieters op de grondstoffenmarkt. Er is sprake van een stijging van 20 procent sinds begin dit jaar doordat de vraag ernaar sterk aan het toenemen is. Dat heeft uiteraard te maken met de heropeningen van verschillende grote economieën.

Commodity prices are disconnecting from fundamentals, building up downside risks for the second half of the year.

Robin Xing, econoom bij Morgan Stanley, is van mening dat de grondstoffenprijzen niet stroken met de realiteit. Analisten van Morgan Stanley verwachten dat de Chinese producentenindex zijn piek gaat bereiken in het tweede kwartaal van dit jaar. Ze verwachten ook dat het verdere herstel van de wereldeconomie ervoor zal zorgen dat grondstoffenprijzen nog meer ondersteuning krijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: Lou Gold – Flickr – CC BY-NC-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.