Europa - 28 april 2020 - Beursbrink

Vlakke start AEX voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting neutraal van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Op Koningsdag sloot de AEX nog 1,4 procent hoger op 512,19 punten. De markten veerden maandag wereldwijd op vanwege de hoop op nog meer actie van centrale banken gecombineerd met plannen voor het voorzichtig heropenen van verschillende economieën.

Morgenavond maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend, terwijl donderdag de Europese Centrale Bank aan de beurt is. De centrale banken hebben de rentes al richting het nulpunt geduwd en ze kopen daarnaast massaal obligaties op en geven garanties af.

Volgens marktstrateeg Dwyfor Evans van State Street Global Markets is er onder beleggers het vertrouwen gegroeid dat de stimuleringsmaatregelen van centrale banken voldoende zullen zijn om de mondiale economie te laten herstellen van de impact van het coronavirus. De markt redeneert volgens hem dat als de macro-economische cijfers slechter zijn dan verwacht, de centrale banken nog meer maatregelen aankondigen om de economie te ondersteunen.

Maandag maakte de Bank of Japan zelfs bekend de limieten voor aankopen van Japanse obligaties op te heffen. Het rendement op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar werd daardoor weer negatief en beleggingsalternatieven voor aandelen worden daardoor schaarser.

Beleggers putten daarnaast moed uit berichten over een versoepeling van lockdown maatregelen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei afgelopen weekend in een interview dat de maatregelen in Italië vanaf 4 mei worden versoepeld. Frankrijk presenteert vandaag een exitstrategie en de op zijn post teruggekeerde Britse premier Boris Johnson zal deze week vermoedelijk ook plannen aankondigen voor het verlichten van coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk.

De komende dagen komen daarnaast alle Amerikaanse techgiganten door met cijfers. Vandaag nabeurs staat Alphabet geagendeerd. Woensdag is de beurt aan Microsoft en Facebook, terwijl donderdag Apple en Amazon.com kwartaalrapportages vrijgeven.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond 1,5 procent hoger. De Aziatische beurzen bewegen daarnaast vanochtend eensgezind zijwaarts. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0824.

Olie blijft zwaar onder druk staan

Het positieve sentiment op de aandelenmarkten staats haaks op de ineenstorting van de olieprijzen. Maandagavond was het weer raak en de prijs van een juni-future voor een vat West Texas Intermediate kelderde met 25 procent naar 12,78 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel daalde de future met bijna 13 procent verder naar 11,15 dollar.

“Daar waar de aandelenmarkt optimistisch blijft over het leven na het coronavirus, is het in de energiesector juist hel en verdoemenis”, volgens marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group.

“Tankers met olie die op de oceaan ronddobberen en nergens heen kunnen [omdat de opslag vol raakt] en producenten die in de output snijden maar niet snel genoeg om de aanzienlijke daling van de vraag het hoofd te bieden”, omschreef de marktkenner het dramatische sentiment.

Bedrijfsnieuws

Aandeelhouders van Wereldhave zijn tijdens een algemene jaarvergadering op 24 april akkoord gegaan met alle agendapunten. Dit maakte het vastgoedfonds vanochtend bekend.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won maandag 1,5 procent tot 2.878 punten. De Dow Jones index steeg 1,5 procent op een slot van 24.134 punten en de Nasdaq ging 1,1 procent omhoog tot 8.730 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel