Nederland - 26 maart 2021 - Aandelen

Chinese techgiganten verliezen miljarden marktwaarde

door STIJN

Enkele Chinese techgiganten, die zowel noteren op de Amerikaanse als Chinese beurzen, hebben de afgelopen dagen rake klappen gekregen. Alibaba, Baidu, JD.com en Netease hebben op 3 dagen tijd 60 miljard dollar aan marktwaarde verloren. Beleggers en investeerders zijn opnieuw bang dat de Verenigde Staten Chinese bedrijven gaan ‘delisten’.

Het zijn moeilijken tijden voor de Chinese techgiganten, alleszins op de aandelenmarkten. In totaal is er voor 60 miljard dollar aan marktwaarde in rook opgegaan de afgelopen 3 dagen. Het gaat over de Chinese kleppers Alibaba, Baidu, JD.com en Netease. Beleggers en investeerders vrezen namelijk dat de Amerikaanse beurzen alsnog Chinese bedrijven zullen ‘delisten’.

  • Alibaba: verloor 303,1 miljard Hongkongse dollar ( 39 miljard US dollar)
  • Baidu: verloor 107,54 miljard Hongkongse dollar
  • JD.com: verloor 30,674 miljard Hongkongse dollar
  • Netease: verloor 27,334 miljard Hongkongse dollar

Op woensdag had de Securities and Exchange Commission een wet aangenomen die aandelen van niet Amerikaanse bedrijven van de beurzen zou verwijderen, tenzij ze voldoen aan de Amerikaanse normen en regels. Hierdoor komen Alibaba, JD.com, Baidu en Netease opnieuw in het vizier.

Tegenwind

Bedrijven die door de SEC zijn geïdentificeerd, moeten worden gecontroleerd door de Amerikaanse beurswaakhond. Deze bedrijven moeten aantonen dat ze geen eigendom zijn van of gecontroleerd worden door een overheidsinstantie in een buitenlandse jurisdictie. Bedrijven zullen ook alle bestuursleden moeten noemen die functionarissen van de Chinese Communistische Partij zijn.

Naast deze onzekerheden op het gebied van Amerikaanse regelgeving, worden de Chinese technologiebedrijven ook in eigen land geconfronteerd met potentiële uitdagingen aangezien Peking zijn greep op de snelgroeiende sector verstevigt en antimonopoliewetten invoert op het gebied van financiële technologie en e-commerce.

En dan is er ook nog de heropleving van de wereldeconomie en de terugkeer naar een normaal leven. Technologie-aandelen hebben geprofiteerd van de pandemie gezien veel mensen in lockdown hebben gezeten. Men verwacht dat beleggers en investeerders hun kapitaal aan het verschuiven zijn van overgewaardeerde technolgieaandelen naar ‘recovery plays’.

Bronnen: CNBC

Foto: Tec_estromberg – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcel
6 maanden geleden

Er ligt ook een containerschip vast in het Suezkanaal.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.