VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 29 januari 2021 - Beursbrink

Verliezen nemen af

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend lager, maar de verliezen namen gedurende de ochtend wel wat af. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,9 procent tot 643,17 punten, nadat de index nog 1,6 procent lager opende.

Onder beleggers zijn er nog steeds veel zorgen over de huidige lockdown-maatregelen, maar ook over de trage uitrol van vaccins in de Europese Unie.

Daarnaast zijn beleggers in de ban van de hype op Reddit-forums om enkele hevig geshorte aandelen en masse op te kopen. “De Europese beurzen, maar ook de Amerikaanse futures, staan lager vanwege toenemende zorgen over de oplopende spanningen met betrekking tot speculatie door retailbeleggers, hetgeen Wall Street deze week in bedwang hield”, aldus analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote.

“De markt houdt haar adem in en is benieuwd hoe de strijd tussen kleine beleggers en giganten op Wall Street wordt beslecht”, aldus Ozkardeskaya.

“Een recente opleving in aandelen als GameStop, AMC en Nokia heeft ervoor gezorgd dat daghandelaren op social media een hype creëerden rond deze aandelen, hetgeen enkele Amerikaanse hedgefondsen op hun knieën bracht”, aldus analisten van SEB. “Vele fondsen besloten hun shortposities in andere bedrijven ook af te bouwen in de angst voor meer turbulentie op de markten”, aldus de analisten.

Verder merkte ING op dat de centrale bank van China voor onrust zorgde vanochtend, nadat de bank onverwacht liquiditeit uit het financiële systeem haalde. Dit leidde tot scherp oplopende rentes en nerveuze beleggers, aldus de bank. “De zwakke Chinese beursdag heeft zeker zijn weerslag op Europa”, zo stelde ook beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

“Van de opgebouwde winsten in de eerste weken van dit jaar blijft zo maar weinig over”, concludeerde investmentmanager Simon Wiersma van ING. “We houden rekening met een aantal volatiele dagen of weken.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2109. De olieprijzen stegen met 0,3 procent.

Beleggers hebben vandaag nog oog voor de vrijgave van onder meer het Amerikaanse consumentenvertrouwen in januari en de aanstaande Amerikaanse woningverkopen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde Just Eat-Takeaway 0,9 procent in het groen. Galapagos was met een verlies van 3,4 procent de drager van de rode lantaarn. ING verloor 1,8 procent. Taiwan neemt ING onder de loep voor mogelijke valutaspeculatie, zo schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

In de AMX konden cijfers van WDP op goedkeuring rekenen. Het aandeel klom 1,8 procent en KBC Securities verhoogde het advies van Houden naar Kopen. Flow Traders won daarnaast 3,4 procent na een koopadvies van Jefferies.  Signify noteerde onderaan met een verlies van 2,0 procent na cijfers. Desondanks sprak Degroof Petercam van indrukwekkende jaarresultaten en ook Morgan Stanley bleek over de cijfers te spreken, ondanks dat er weinig verrassingen waren nadat Signify eerder al met een tussentijdse update kwam. Het ontbreken van een concrete outlook voor 2021 noemde Morgan Stanley wel een tegenvaller.

In de AScX won Sligro in de nasleep van cijfers 3,0 procent. Avantium koerste onderaan met een verlies van 2,0 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.