België - 25 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Overzicht shortposities Belgische aandelen

Op het net is een schat aan (gratis) informatie terug te vinden. Zo kunt u op de website van de Belgische marktautoriteit FSMA een overzicht krijgen van shortposities in Belgische aandelen.

Sinds 1 november 2012 zijn financiële spelers verplicht om shortposities kenbaar te maken. De FSMA verzamelt al die gegevens en publiceert dagelijks in een excel-file  een lijst met alle shortposities op Euronext Brussel (en klik dan op ‘Openbaarmaking netto short posities).

Daarin staat onder andere de naam van de shorter, de hoeveelheid geshorte aandelen (in procent van het aantal uitstaande aandelen) en wanneer de positie werd gewijzigd. De aangifte is slechts verplicht voor actoren die minstens 0,5 % van de uitstaande aandelen hebben geshort.

In de geopende file zijn ook op andere pagina’s terug te vinden die vroegere posities (‘Former positions) en archieven (‘Archives’) weergeven. Zo is het mogelijk de evolutie van de shortpositie te bekijken en te onderzoeken wie in het verleden aandeel x of y heeft geshort.

Shortposities: overzicht

Hieronder ziet u de laatst gepubliceerde lijst. Ablynx en het lelijke eendje Nyrstar hebben de meeste shorters achter hun naam. Meestal zijn dat Amerikaanse hefboomfondsen die van shorten hun specialiteit hebben gemaakt en weinig bekend zijn in onze kontreien zoals bijvoorbeeld Great Point Partners LLC of GSA Capital Partners.

shortposities

Als we even tellen dan zijn vandaag bijvoorbeeld 4,56% van de uitstaande aandelen van Ablynx ‘in de wind verkocht’ en 8,48% van de Nyrstar-aandelen. Opvallend is dat in Ablynx alleen al in oktober 3 shorters hun posities hebben aangepast. Ook in Nyrstar is er deze maand heel wat activiteit. Niet toevallig hebben beide aandelen de voorbije dagen flinke koersbewegingen gemaakt.

Als belegger is deze informatie zeer waardevol. U kunt zien welke aandelen momenteel niet goed in de markt liggen en wanneer marktparticipanten hun positie afbouwen, verhogen of zelfs helemaal van het toneel verdwijnen. Een geïnformeerd belegger is er twee waard.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.