Nederland - 9 juli 2018 - Commodities

Vanadium scheert hoge toppen, kan dit blijven duren?

door STIJN

Tijdens het afgelopen anderhalf jaar is de spotprijs van Chinees vanadium verdrievoudigd van 5 dollar per pond naar 15,80 dollar per pond. Het gereduceerde aanbod en de nieuwe Chinese regels om het vanadiumgehalte in stalen wapening te verhogen zijn goed bekendgemaakt en zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging.

Daarenboven is de vraagzijde groter geworden door de opkomst van Vanadium Redox Batteries (VRB’s). Op dit moment maken deze batterijen slechts 5 procent deel uit van de wereldwijde vraag naar vanadium. De verhoogde vraag komt vanuit China door een toename van vanadium stroom batterijen die worden gebruikt voor energieopslag op grote schaal.

China heeft een plan om tegen het einde van 2020 meerdere pilootprojecten van 100 megawatt vanadium stroom batterijen te lanceren. Op het Dalian-schiereiland in China bouwen ze bijvoorbeeld een VRB-systeem van 200 MW. Het batterijsysteem van 500 miljoen dollar verdrievoudigt de batterijopslagcapaciteit, dat met het elektriciteitsnetwerk is verbonden, in China.

Vraag en aanbod

De geschiedenis heeft aangetoond dat, wanneer een nieuwe disruptieve technologie arriveert, deze sneller wordt opgepikt dan de meeste analisten voorspellen. Gezien de inherente voordelen van VRB’s voor grootschalige commerciële toepassingen, in combinatie met China en ’s werelds enorme push naar hernieuwbare energieën zoals zon en wind, is het onvermijdelijk dat de vraag naar vanadium waarschijnlijk veel hoger zal uitvallen en dat het aanbod niet zal kunnen volgen.

Net zoals met de meeste grondstoffen leidt een hogere prijs tot een groter aanbod, wat resulteert in lagere prijzen en hopelijk minder aanbod. Op dit moment hebben we in de cyclus nog steeds een vertraagde aanbodrespons en dus zeer sterke vanadium prijzen.

Voor de toekomst zal het vanadium-verhaal parallellen hebben met de metalen van batterijen voor elektrische voertuigen, zoals lithium en kobalt. Dat wil zeggen dat we een piek in de vanadium prijs zullen bereiken, gevolgd door enige terugval en consolidatie.

Het is echter de vraag wat de vraagzijde, voornamelijk vanuit China, zal doen de komende jaren. Als deze opeens gaat ‘exploderen’, dan zullen de vanadiumprijzen voor een lange periode hoog blijven.

Bekijk ook beleggen in kobalt

Bronnen: Investors Intel

Foto: George Hodan – PDP

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments