Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 14 juni 2019 - Beursbrink

USA blijft olie produceren ondanks daling olieprijzen

door STIJN

De Verenigde Staten zijn van plan om hun olieproductie op peil te houden (en zelfs te verhogen) ondanks de situatie op de oliemarkt, namelijk dalende olieprijzen en een tragere groei van de wereldeconomie. Schalieolie en gas producenten gaan hun dagelijkse productiehoeveelheden zeker niet terugschroeven, momenteel worden er 12 miljoen vaten per dag geproduceerd.

In de Verenigde Staten van Amerika wordt er massaal schalieolie en gas geproduceerd en het ziet er niet naar uit dat de producenten hun bedrijfsactiviteiten zullen minderen. Ze zullen zich ook niet laten beïnvloeden door de huidige situatie op de oliemarkt, de U.S. West Texas Intermediate (WTI) is ondertussen met 20 procent gedaald sinds zijn piek in april dit jaar.

Blijven produceren

Dit is het gevolg van angst over de tragere groei van de wereldeconomie, indirect gaat de vraag naar olie ook achteruit waardoor het aanbod te groot is en logischerwijs de prijzen dalen. Maar volgens deputy energy secretary Dan Brouillette is dit overroepen en is de situatie heus zo slecht niet.

Growth is slowing down slightly … over the course of early 2019. But I suspect that as the economy begins to rev up, we’ll start to see that demand pick up as well. And it’s going to be good news for oil producers.

De Amerikanen exporteren ook veel, in 2018 steeg de export van schalie met 11,5 procent. Maar door de handelsoorlog met China, zou de Amerikaanse export een flinke klap te verduren kunnen krijgen. Brouillette benadrukt dat de rest van Azië dit probleem zou kunnen opvangen omdat landen zoals Zuid-Korea en Japan veel afnemen van de Verenigde Staten van Amerika.

Kortom, de Amerikanen zullen vasthouden aan hun plan om schalieolie en gas te blijven produceren. Er wordt ook verwacht dat de productie zal toenemen richting de 14 miljoen vaten per dag binnen de komende jaren. Het is nog afwachten welke invloed dit heeft op de olieprijzen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel