Europa - 11 februari 2021 - Aandelen

Unibail onderuit in licht hogere AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht hoger, na een stroom aan bedrijfsresultaten. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 661,54 punten.

Analisten van SEB merkten op dat beleggers even op adem komen van de sterke rally op de aandelenmarkten in de afgelopen tijd.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak eveneens van een terughoudende start van de Europese aandelenmarkten vanmorgen. Hewson wees daarbij op de verwachtingen dat de inflatie verder zal toenemen, zoals in de afgelopen weken al te merken was aan de scherpe stijging van de rentes op de obligatiemarkten. “Centrale bankiers vallen bijna over elkaar door de markt gerust te stellen dat ze de aantrekkende consumentenprijzen niet als een direct gevaar zien”, aldus de analist.

Desondanks denkt ING dat door de vaccinaties en de stimuleringsprogramma’s in de VS later dit jaar een sterk groeiherstel zal volgen, met wel degelijk aantrekkende inflatie als gevolg.

Met dit scenario in het achterhoofd besloot ING om de weging van de sector financiële waarden in zijn beleggingsstrategieën te verhogen van Onderwogen naar Neutraal. Het gewicht van de sector nutsbedrijven, die het vaak relatief goed doet als de economische groei afremt, werd verlaagd van Neutraal naar Onderwogen.

Beleggers verwerken volgens SEB verder uitspraken van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve op woensdagavond. Powell stelde dat er nog een lange weg te gaan is voordat er een volledige werkgelegenheid is gerealiseerd en dat de Amerikaanse economie in een “zeer fragiele” staat verkeert. SEB zag evenwel geen grote reactie in de markt op de speech.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,2124, terwijl de olieprijzen met 0,7 procent daalden.

Naast de bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag oog voor onder meer de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de maandrapporten van oliekartel OPEC en energieagentschap IEA.

Volgens SEB kijken beleggers ook naar gesprekken tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping, naast de voorziene goedkeuring voor Mario Draghi om de nieuwe premier van Italie te worden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen koerste Adyen met 4,2 procent verder omhoog naar 2.153 euro na een serie koersdoelverhogingen volgend op de kwartaalupdate van woensdag. Just-Eat Takeaway won daarnaast 3,0 procent en Aegon 3,1 procent. De resultaten die Aegon presenteerde, vielen mee. KBC Securities besloot tot een koersdoelverhoging.

ArcelorMittal daalde 0,9 procent na cijfers, die volgens JPMorgan Cazenove desondanks op alle punten erg sterk waren. ING noemde de Nafta-resultaten wel een tegenvaller.

De duimen gingen ook omlaag voor de cijfers van Unibail-Westfield-Rodamco. Het vastgoedfonds daalde 13,9 procent. De cijfers bevatten geen positief nieuws, zo oordeelde Morgan Stanley. Het tempo van desinvesteren gaat langzamer dan voorheen werd aangegeven, terwijl de waarde van het vastgoed sneller daalt, constateerde de zakenbank.

De kleinere vastgoedfondsen op Beursplein 5 staan eveneens onder druk. Eurocommercial Properties en Wereldhave verliezen 4 tot 5 procent.

Royal Dutch Shell levert circa 2,2 procent in na een strategie-update. De energiereus wil vol inzetten op het terugdringen van CO2-uitstoot en beloofde het progressieve dividendbeleid te handhaven.

Ook Galapagos zat wederom in de hoek waar de klappen vallen. Het aandeel daalde nog eens 5,8 procent, na het slechte nieuws over een beëindiging van een studie op woensdag. Na dit bericht besloten de analisten en masse om hun koersdoelen te verlagen.

In de Midkap reageerden beleggers negatief op cijfers van SBM Offshore, die toch conform verwachting leken. Het aandeel daalde 4,9 procent. Voor dit jaar rekent de oliedienstverlener op een omzet van circa 2,6 miljard dollar en een onderliggende EBITDA van 900 miljoen dollar, dat is wat aan de voorzichtige kant, vindt Degroof Petercam, dat de cijfers verder solide noemde.
Fagron verloor daarnaast, na weinig verrassende cijfers, 2,8 procent. Degroof Petercam was niet verrast door de koersdruk en wees op de goede prestaties van het aandeel sinds begin december. Besi won juist 4,8 procent.

Bij de smallcaps ging Ajax 1,3 procent hoger en Ordina 3,1 procent. De strategie-update en cijfers van Vastned leverden een koersdaling van 0,7 procent op.

Op lokaal niveau won HAL 6,7 procent. De investeerder overweegt een beursgang van Coolblue.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.