Nederland - 2 maart 2022 - Beursbrink

Olie stijgt naar hoogste niveau in jaren

door STIJN

Een vat WTI crude aan 110 dollar, een vat Brent crude aan 112 dollar. Prijzen die we niet meer hebben gezien sinds augustus 2013. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet zijn ding op de oliemarkt. Er heerst angst dat er een olietekort zal komen gezien de ontwikkelingen, vooral omdat de OPEC+ nog altijd doelbewust minder olie produceert dan het zou kunnen.

Nogmaals een stijging van meer dan 6 procent, het gaat hard op de oliemarkt. De prijzen voor WTI crude en Brent crude zitten de afgelopen dagen stevig in de lift. Dat heeft uiteraard te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de angst op de markten. De olieprijzen bevinden zich op een niveau dat we niet meer hebben gezien sinds augustus 2013.

De prijs voor een vat WTI crude is gestegen naar 110 dollar, de prijs voor een vat Brent crude naar 112 dollar. John Kilduff, partner bij Again Capital, noemt het een dramatische gebeurtenis voor de wereld, de markt en de voorraden. Hij sluit niet uit dat de prijzen nog hoger zullen stijgen.

There’s no respite. This is a dramatic moment for the market and the world and supplies. It’s clear the world is going to have to stand up to Russia by foreclosing its oil exports.

120 dollar en hoger?

Ed Moya, senior analist bij Oanda, durft zelfs voorspellen dat we weldra Brent crude zullen zien aan 120 dollar per vat. Van zodra er sancties worden genomen tegen Russische energie, zal de paniek op de energiemarkten pas echt groot worden. Voeg daar het productiebeleid van de OPEC+ aan toe en de weg naar hogere olieprijzen ligt volledig open.

Crude prices can’t stop going higher as a very tight oil market will likely see further risk to supplies as the War in Ukraine unfolds. Brent crude could surge to the $120 level if the oil market starts to think it is likely that sanctions will be placed on Russian energy.

Rusland is een belangrijke olie- en gasproducent en -exporteur, vooral naar Europa. Voorlopig wordt hun energiesector gespaard van sancties. Er zijn echter financiële sancties die wel een onrechtstreekse impact hebben, hierdoor zijn sommige buitenlandse kopers terughoudend om energieproducten uit Rusland te kopen. Nog hogere prijzen zijn dus zeker mogelijk.

Bronnen: Pippa Stevens – CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.