Europa - 5 mei 2020 - Aandelen

Uitspraak Duitse hof kan probleem voor ECB betekenen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het is niet eenvoudig om de uitspraak van het Duitse hof over het kwantitatieve verruimingsprogramma van de Europese Centrale Bank te beoordelen, maar de uitspraak kan wel degelijk een probleem worden voor de ECB in de herstelfase van de coronacrisis. Dit zei analist Carsten Brzeski van ING dinsdag in een reactie op de uitspraak in Karlsruhe.

“Er zijn verschillende manieren om een uitspraak te lezen die in sommige van de ingebrachte klachten meegaat”, zei Brzeski.

De ECB, zo stelde de analist, heeft zijn mandaat overtreden en te weinig oog gehad voor de negatieve effecten van zijn monetaire beleidsbeslissingen.

Maar QE, zoals het opkoopprogramma bekend staat, heeft het verbod op monetaire financiering van regeringen niet geschonden.

Daarbij zal de Duitse regering en het parlement volgens ING actief stappen moeten ondernemen tegen het PSPP-opkoopprogramma in zijn huidige vorm.

De Bundesbank zal daarom de komende maanden een pas op de plaats moeten maken, tenzij de ECB duidelijk kan maken dat zijn monetaire beleid niet disproportioneel is.

Overigens raakt de uitspraak van vandaag niet het Pandemic Emergency Purchase Program ter waarde van 750 miljard euro van de ECB.

Mogelijk dat hierover nog wel klachten komen, maar gezien de economische crisis van dit moment denkt Brzeski dat op dit programma heel wat minder aan te merken valt dan op QE.

De echte problemen ontstaan pas als de ECB over gaat van acute noodhulp naar het ondersteunen van het economisch herstel. “Deze wisseling is nu gecompliceerd geworden”, aldus Brzeski.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel