Europa - 17 februari 2020 - Beursbrink

Uitslagen Europese beurzen beperkt

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 431,58 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 13.768,54 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 6.079,06 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 7.434,81 punten.

Wall Street is maandag gesloten vanwege President’s Day. “Wanneer onze Amerikaanse collega’s op vakantie zijn, is de handel in dit deel van de wereld meestal rustig”, aldus analist Michael Hewson van CMC Markets.

De Chinese centrale bank verlaagde de rente voor eenjarige middellange kredieten van 3,25 naar 3,15 procent, wat de opmaat kan zijn naar lagere standaardrentes, om zo de Chinese economie, die getroffen is door de uitbraak van een dodelijk coronavirus, steun te bieden.

“Het feit dat de Chinese autoriteiten de nationale volksvergadering volgende maand willen uitstellen en ook de Grand Prix van Shanghai in april hebben geannuleerd, suggereert dat de impact van het coronavirus op de Chinese economie waarschijnlijk langer zal aanhouden dan gedacht, met als gevolg dat de Chinese economie in het eerste kwartaal mogelijk krimp zal laten zien”, zo waarschuwde Hewson.

Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor belangrijke Europese sectoren die sterk afhankelijk zijn van de Chinese economie, gaf de analist aan. “Het is mogelijk dat een aantal bedrijven hun afgegeven doelen hierdoor niet gaan halen.”

Olie noteerde maandag grofweg vlak. Een april-future West Texas Intermediate werd fractioneel hoger verhandeld op 52,37 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0840. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0841 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0838 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor Heineken van 95,00 naar 103,00 euro met een onveranderd Neutraal advies.De analisten van Credit Suisse blijven verwachten dat Heineken een solide autonome omzetgroei van circa 5 procent realiseert. Maar 2020 wordt volgens hen ook het derde jaar op rij van weinig of geen operationele leverage. Dankzij onder meer meezittende valutamarkten verhoogde Credit Suisse wel de winstramingen per aandeel met 2 procent.

AkzoNobel noteerde 1,1 procent lager ondanks het bericht dat BMW heeft gekozen voor de chemiereus als toeleverancier. Het zou gaan om verf voor het overspuiten van auto’s na schadeherstel in 44 landen.

De Verenigde Staten gaan een importheffing op Europese vliegtuigen verhogen. Dit maakte de regering van president Donald Trump vrijdag bekend. Reden dat de VS hiertoe besloten is dat de Europese Unie ongeoorloofde subsidies verstrekte aan Airbus, zo oordeelde de Wereldhandelsorganisatie. “De VS blijven bereid om over een schikking te onderhandelen”, zei Amerika. Het aandeel van Airbus noteerde 0,2 procent lager.

Een jury in de VS oordeelde tegen Bayer en BASF en kende 265 miljoen dollar toe aan een perzikboer in Missouri, die beweerde gewasschade te hebben gehad na gebruik van een onkruidverdelger. Bayern daalde 2,4 procent en BASF werd 1,2 procent minder waard.

Alstom en Bombardier zijn in gesprek over de eventuele verkoop van Bombardier Transportation. Dit bevestigde het Franse bedrijf maandagochtend. Alstom steeg 3,5 procent in beurswaarde.

Volkswagen heeft de heropening van een deel van zijn Chinese fabrieken opnieuw uitgesteld vanwege de bezorgdheid over het coronavirus. “Wanneer de productie in een fabriek wordt hervat, zal een veilige en gezonde omgeving moeten worden gewaarborgd door preventieve maatregelen, zoals regelmatige desinfectie van de werkruimtes, distributie van maskers aan werknemers en temperatuurcontrole bij de ingang van werkfaciliteiten”, aldus Volkswagen.

Delivery Hero heeft een groter belang in Just Eat Takeaway.com gemeld. Delivery Hero meldde een kapitaalbelang van 10,58 procent met een stemrecht van eveneens 10,58 procent. Op 31 januari dit jaar meldde Delivery Hero nog een kapitaalbelang van 4,73 procent met een dito stemrecht.

Op de Duitse beurs deden de auto-aandelen het goed. Daimler, Volkswagen en BMW koersten 1,5 tot 1,9 procent hoger.

In Parijs was Peugeot een uitblinker met 2,0 procent, terwijl Renault met een daling van 1,8 procent onderaan te vinden was.

Futures Wall Street
Wall Street is maandag gesloten vanwege President’s Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 3.380,16 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 29.398,08 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 9.731,18 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.