Nederland - 14 oktober 2021 - Beursbrink

Putin: ‘100 dollar per vat is mogelijk’

door STIJN

Russisch president Vladimir Putin zei woensdag dat hij het perfect mogelijk acht dat de olieprijzen naar 100 dollar per vat gaan stijgen. Nadat tal van economieën opnieuw zijn heropend na de coronapandemie, is de vraag naar energie ontzettend hard gestegen. Het gevolg is een flinke rally op de energiemarkt, vooral bij steenkool, gas en olie.

Verschillende marktkenners en analisten verwachten dat de olieprijs naar 100 dollar per vat zal stijgen. En het lijkt hoe langer, hoe meer de consensus te worden. Gezien de sterke vraag naar energie en het beperkte aanbod, is zulk scenario perfect mogelijk. Zelfs Russisch president Vladimir Putin gelooft dat de prijs voor WTI crude naar 100 dollar kan stijgen.

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden ontzettend hard gestegen ten gevolge van een tekort. Dit tekort wordt veroorzaakt door het heropenen van de wereldeconomie na de coronapandemie. Nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, kunnen allerlei beperkingen en maatregelen worden opgeheven. Het feit dat de OPEC+ niet meer olie oppompt, heeft er ook mee te maken.

OPEC+

Putin zei tijdens zijn interview met CNBC dat deze combinatie ervoor kan zorgen dat de olieprijzen zullen blijven verder stijgen. Echter zei hij ook dat er inspanningen worden gedaan om de situatie op de oliemarkt te stabilizeren en dat scherpe prijspieken vermeden worden.

Russia and our partners and OPEC+ group, I would say we are doing everything possible to make sure the oil market stabilizes. We are trying not to allow any shock peaks in prices. We certainly do not want to have that — it is not in our interests.

Gezien de huidige situatie tussen vraag en aanbod, heeft de OPEC+ behoorlijk veel invloed op de prijzen. De vraag is wanneer de organisatie beslist om meer te gaan produceren dan nu het geval is. Marktkenners verwachten dat ze zullen wachten tot de kaap van 100 dollar per vat is bereikt, daarna bestaat er een kans dat de OPEC+ hun productiebeleid zal wijzigen.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: KremlinWikimediaCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.