België - 21 december 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Texaf en de onzekerheid in Congo

De onrust, het geweld en de politiek onzekere situatie in de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben gevolgen tot op de beurs van Brussel en dan vooral voor Texaf. De vastgoedgroep, die ook nog één industriële activiteit telt, haalt zijn volledige omzet uit de voormalige Belgische kolonie. Ze kan de huidige onzekerheid dan ook missen als kiespijn.

Vandaag heeft Texaf een vastgoedportefeuille in en rond de DRC-hoofdstad Kinshasa uitgebouwd bestaande uit 250 luxueuze appartementen en villa’s en 60.000 m2 kantoren, semi-industrieel vastgoed en winkelruimtes. Eind 2016 werden er nog 33 appartementen opgeleverd (‘Clos des Musiciens’).

De groep heeft ook nog een hele resem plannen zoals het project Bois Nobles met 36 villa’s en appartementen, dat tegen begin 2018 zou moeten klaar zijn, en de ontwikkeling van een terrein van 107 hectare, les Jardins de Kinsuka, waar het woningen wil bouwen met als doel die te verkopen. Hiermee zou Texaf voor het eerst aan projectontwikkeling doen: villa’s en appartementen neerpoten en verkopen in plaats van te verhuren.

Daarnaast baat Texaf ook een steengroeve uit en zijn deze activiteiten ondergebracht in Carrigrès. Deze dochter heeft het recent niet onder de markt omdat de Congolese staat nauwelijks nog investeert in infrastructuur zoals wegen waardoor de vraag naar steenslag flink is gedaald. In het derde kwartaal bijvoorbeeld daalde de omzet 45%, tot €0,8 miljoen. De dochter blijft wel licht winstgevend en cashflowpositief.

Gevolgen huidige situatie

Recent is de Congolese economie zo goed als stilgevallen en hebben internationale bedrijven hun activiteiten afgebouwd. Deze laatste hebben zelfs al een deel van hun mensen uit het land weggehaald. Voor Texaf is dat laatste geen goed nieuws want uit deze groep komen heel wat huurders. Het is niet uitgesloten dat de bijna 100% bezettingsgraad gaat afbrokkelen hoewel huurcontracten natuurlijk niet zomaar kunnen worden opgezegd. Hoe langer de onrust duurt, hoe groter de kans wordt dat huurders het land verlaten. Daarenboven zouden de verschillende projecten door de stilstand vertraging kunnen gaan oplopen. Ten slotte zal de omzet van Carrigrès nog verder terugvallen.

Ook op de beurs is de explosieve situatie in Congo te zien want het aandeel is recent teruggevallen van €35 naar €30, een niveau dat de voorbije drie jaar verschillende keren als steun heeft gefungeerd (zoals u hieronder kunt zien). Als de onrust aanhoudt en de straatprotesten zouden uitmonden in bloedbaden dan is het niet uitgesloten dat het aandeel door dit steunniveau zou kunnen vallen.

congo1

Wat nu?

Texaf en zijn medewerkers zijn vertrouwd met het land en zijn instellingen en hebben al heel wat watertjes doorzwommen. Verschillende medewerkers hebben zelfs banden met het regime en weten waar de klepel hangt (van groot belang om economisch actief te kunnen zijn in Congo). Zelfs als er een nieuw regime aan de macht zou komen, zal Texaf zich weten aan te passen.

Wat het echter kan missen als kiespijn zijn het langdurig aanhouden van de politieke en sociale onrust en een economische terugval. De tijd zal het uitwijzen. Texaf is echter al zo’n 40% ondergewaardeerd tegenover de intrinsieke waarde dus er zit wel al wat politiek risico in de koers verwerkt.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.