Nederland - 16 september 2022 - Beursbrink
door STIJN

De economie gaat hard op de rem staan

De Federal Reserve moet de rentes verhogen om de inflatie af te koelen. Dat is zowat de consensus tegenwoordig, maar daar gaat niet iedereen mee akkoord. Investeerder Barry Sternlicht pleit namelijk voor een milder rentebeleid omdat de Amerikaanse economie anders hard gaat vertragen met een recessie als gevolg.

De inflatie in de Verenigde Staten van Amerika blijft maar stijgen, echte rminder hard dan enkele maanden geleden. De bedoeling is dat de Federal Reserve de rentes gaat blijven verhogen om de inflatie af te koelen. Maar Barry Sternlicht vreest dat dit uiteindelijk meer schade zal aanrichten omdat de economie dan te hard op de rem gaat staan.

The economy is braking hard. If the Fed keeps this up they are going to have a serious recession and people will lose their jobs.

De Amerikaanse centrale bank heeft de rentes al vier keer verhoogd en gaat volgende week wellicht nog eens met 75 basispunten verhogen. Eerder deze week was duidelijk dat de consumentenprijzen met 0,1 procent waren gestegen in augustus in plaats van een verwachte daling van 0,1 procent. Dit doet vermoeden dat de Fed nog een tijdje agressief zal blijven verhogen.

Prijsdalingen?

Het consumentenvertrouwen en dat van CEO’s is ‘miserabel’, aldus Sternlicht. De problemen met de wereldwijde toeleveringsketen geraken stilaan opgelost, wat op zijn beurt gaat zorgen voor overvolle magazijnen. Volgens hem gaat dit resulteren in lagere prijzen voor goederen en producten.

The CPI, the data they are looking at is old data. All they have to do is call Doug McMillon at Walmart, call any of the real estate fellas and ask what is happening to our apartment rents.

De gegevens inzake de consumentenprijzen zijn ‘oud’, aldus Sternlicht. In de werkelijkheid is de situatie minder zwaar dan het inflatierapport doet uitschijnen. Het inflatiedoel van de Fed is 2 procent, maar volgens hem mag dit plafond gerust opgetrokken worden tot 3 à 4 procent.

Bronnen: Michelle Fox – CNBC

Foto: Nathan J Hilton

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.