Europa - 24 maart 2021 - Aandelen

Techfondsen houden AEX uit het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend hoger, geholpen door flinke koerswinsten voor techbedrijven als ASMI en ASML. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 686,40 punten.

Techaandelen trokken de kar in Amsterdam, na omvangrijke investeringsplannen door Intel. Het bedrijf wil 20 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken om het huidige chiptekort aan te pakken. Ook meldde Intel de outlook voor het eerste kwartaal te zullen overtreffen.

Volgens Berenberg lijkt Intel zich volledig te committeren aan het gebruik van de nieuwe technologie EUV van ASML. Ook ASMI kan hiervan profiteren, aldus de zakenbank.

“De koersstijging van Intel nabeurs, de hernieuwde belangstelling voor thuisblijfaandelen en de lagere rente steunen techaandelen”, concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING.
Wiersma zag de Amerikaanse tienjaarsrente circa een basispunt lager noteren op 1,614 procent. Volgens CIO Edward Park van Brooks Macdonald ligt de focus van beleggers nog steeds op de inflatieontwikkelingen. “De inflatieverwachtingen zijn noemenswaardig gestegen, dus de grote vraag blijft wat de Federal Reserve voor actie gaat ondernemen”, aldus Park.

Er blijven ook veel zorgen over de sterk oplopende besmettingscijfers en de trage uitrol van vaccins in Europa. Onder meer in Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland werden maatregelen verlengd of zelfs aangescherpt.

In de AEX vond ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell de weg omhoog. “De olieprijzen lijken wat te herstellen vandaag, mede dankzij een containerschip dat het Suezkanaal in Egypte blokkeert”, aldus analist Marshall Gittler van BDSwiss. De olieprijzen stegen vanochtend met 3,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1834. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1850.

Uit Europa kwamen er vanochtend sterke groeicijfers. De voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg van 48,8 in februari naar 52,2 in maart, de hoogste stand in acht maanden. Vooraf was een index van 49,1 voorzien. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er weer sprake van groei.

“Een positieve verrassing”, aldus econoom Chris Williamson van Markit. Toch blijft de dienstensector het zorgenkindje, hoewel die in maart wel verbetering toonde.

Williamson waarschuwde ook dat de vooruitzichten zijn verslechterd, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt en nieuwe maatregelen nodig zijn. Fabrikanten blijven evenwel profiteren van een herstel van de mondiale vraag, benadrukte de econoom.

Stijgers en dalers

ASMI won 6,9 procent, terwijl ASML 5,5 procent steeg na aankondiging van Intel. Besi steeg 3,2 procent.

Just Eat Takeaway.com leverde evenwel 1,4 procent in.

In de AMX leverde Galapagos 1,5 procent in. Basic-Fit won 2,0 procent en OCI 0,7 procent. GrandVision schreef 1,7 procent bij op 26,95 euro. De Europese Commissie gaf dinsdag groen licht voor de overname van de optiekketen door EssilorLuxottica. KBC Securities blijft optimistisch dat de overnameplannen niet worden gestaakt, ondanks een juridisch dispuut waarin de twee partijen zijn beland.

Onder de kleinere aandelen won Heijmans 1,1 procent, maar verloor Accsys 2,6 procent.

Avantium won na cijfers 3,0 procent. Volgens ING presteerde het bedrijf in 2020 iets beter dan verwacht en kwamen er nieuwe klanten bij.
Beursnieuweling InPost verloor 7,4 procent, maar Value8 won na cijfers 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.