Nederland - 8 november 2016 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Value8 verwatert aandelen

Value8, het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries, gaf in een uitgebreid persbericht mee dat de onderneming nieuwe aandelen gaat uitgeven. De kapitaalsoperatie is tweeledig: enerzijds worden er 485.400 nieuwe B-aandelen uitgeven, die verhandelt worden op de Amsterdamse beurs. Daarnaast emmiteert Value8 ook nog eens 20.400 C-aandelen.

Wie nog niet bekend was met de preferente C-aandelen, dit is de uitleg die Value8 erbij geeft:

De cumulatief preferente aandelen (aandelen C) van Value8 kennen een vast dividend van 7% over de uitgifteprijs. De uitgifteprijs was 25,00 euro en daarmee komt het dividend op 1,75 euro per jaar. De dividendbetaling is preferent ten opzichte van houders van gewone aandelen (aandelen A en B). Er bestaat een terugkoopmogelijkheid met extra premie van 1% per jaar.

Op het totale aantal uitstaande aandelen levert dit een verwatering op van 5,85%. Afhankelijk van de uitgifteprijs van de nieuwe stukken – hetgeen niet nader bepaald werd in het persbericht – vermoeden we dat dit een injectie van 3,5 à 4 miljoen euro kan opleveren. Voor de volledigheid: we schreven eerder al een stuk over de uitgifte van nieuwe aandelen (1,25 miljoen) van Value8, conform een eerder persbericht van Reuters, maar het bleek hier echter om een conversie van niet beursgenoteerde A-aandelen naar B-aandelen. Er was dus geen sprake van een verwatering, wat vandaag wel het geval is.

schermafbeelding-2016-11-08-om-12-48-17

Value8 gaat het verse kapitaal met name gebruiken voor de financiering van diverse verhogingen van enkele bestaande belangingen in Ceradis (van 33 procent naar 58 procent), Eetgemak (van 62 procent naar 85 procent) en Prika (van 70 procent naar 100 procent). Verder moest het fonds ook nog enkele verplichte biedingen doen op de resterende uitstaande aandelen van Sucraf als Nedsense. De belangen werden uiteindelijk opgetrokken naar respectievelijk 45,2% (komende van 29,9%) en 66,3% (komende van 65,8%).

Beleggers blijven verder wat op hun honger zitten. Naast de uitbreiding van enkele belangen en een operationele toelichting bij enkele posities, viel er weinig cijfermatig nieuws te rapen. De groep verwacht de winstcapaciteit te verhogen door de grotere deelnames, maar over de winstgevendheid worden geen uitspraken gedaan. Men heeft momenteel nog geen zicht op de impact door IFRS, en blijft verder terughoudend over het vierde kwartaal en het volledige jaarresultaat.

Wat ons betreft heeft Value8 weinig andere keuze. Door de sterk gedaalde beurskoers in het afgelopen jaar, loopt de verwatering bij iedere kapitaaloperatie snel op. Helaas is het ‘business model’ van deze speler in een belangrijke mate gestoeld op het vertrouwen uit de markt, waarmee de overnames en deelnames worden gefinancieerd. Value8 moet verder rijden op de ingeslagen weg, mogelijk tegen beter weten in, en hopen dat het negatieve sentiment op de beurs omslaat. Voor de actieve belegger is Value8 momenteel een te mijden beursfonds, tot de lucht weer opklaart (lees: de koers weer substantieel aantrekt).

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.