Nederland - 20 juli 2018 - Beursbrink

Succesvolle marihuana IPO op Amerikaanse beurs

door STIJN

Tilray, een Canadese marihuana producent, is het eerste marihuana bedrijf dat succesvol een IPO heeft kunnen lanceren op een grote Amerikaanse beurs. Ze zijn actief op de markt voor medicinale marihuana en verkopen hun producten aan onderzoekers, apothekers en overheden.

Het aandeel beleefde een goede eerste dag op de Amerikaanse Nasdaq. Het Canadese Tilray haalde 153 miljoen dollar op en bracht 9 miljoen aandelen uit tegen een prijs van 17 dollar per stuk. Het aandeel sloot de handelsdag af aan 22,39 dollar, een stijging van 32 procent dus.

It is a big deal for the cannabis industry’s expansion plans.

Dit is een belangrijke stap voor de marihuana industrie vermits een ‘US lising’, oftewel het noteren van een aandeel op de Amerikaanse beurzen, het aandeel in de kijker zet en het publieke besef vergroot. Een ‘listing’ geeft bedrijven toegang tot het grote kapitaal.

Sean Stiefel, portfolio manager bij Navy Capital, benadrukt dat het op deze manier gemakkelijker is voor marihuana bedrijven om op zoek te gaan naar extra kapitaal. Het is ook een manier om investeringen in marihuana te institutionaliseren waardoor steeds meer grote investeerders geneigd zullen zijn om te beleggen in de marihuana industrie.

70 procent van de beleggers in Tilray zijn Amerikaans, 18 procent Canadees en 12 procent overige. Het is volgens Brendan Kennedy, chief executive bij Tilray, een teken dat cannabis een globale opportuniteit is en dat het wereldwijde standpunt aan het veranderen is.

Bronnen: Financial Post, FT

Foto: Nick Youngson – Image Creator – CC BY-SA 3.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel