Americas - 13 januari 2020 - Beursbrink

Stijgende winst Amerikaanse banken voorzien

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Deze week zullen zes grote Amerikaanse banken de boeken over het vierde kwartaal openen.

JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo komen dinsdag met kwartaalresultaten, gevolgd door Bank of America en Goldman Sachs Group op woensdag en Morgan Stanley geeft donderdag opening van zaken.

De resultaten die de banken gaan rapporteren zullen door de beleggers goed in de gaten worden gehouden, aangezien ze een inkijkje geven in de staat van de Amerikaanse economie.

De analisten van Keefe, Bruyette & Woods verwachten dat de banken ongeveer 6 procent meer winst hebben geboekt in het vierde kwartaal dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel gaan de analisten ervan uit dat ten opzichte van het derde kwartaal de winst juist zo’n 6 procent lager zal uitvallen.

Het afgelopen jaar heeft de Federal Reserve tot drie keer toe de rente verlaagd. Hetgeen er toe geleid heeft dat de netto rentebaten van de banken in 2019 elk kwartaal zijn gedaald. Voor het komende jaar wordt er niet direct op verbetering gerekend, aangezien er van uit wordt gegaan dat de rente stabiel zal blijven.

Dit leidt er toe dat er een grotere focus komt te liggen op de andere activiteiten, zoals de inkomsten uit vermogensbeheer en consumentenleningen.

De lagere rentes hebben wel de hypotheekmarkt gestimuleerd. Kredietverstrekkers sloten in het derde kwartaal voor 700 miljard dollar aan hypotheken af, vooral doordat klanten wilden herfinancieren.

Banken als Wells Fargo en JPMorgan met een grote hypotheken-tak zouden hiervan moeten kunnen profiteren, meent Keefe, Bruyette & Wood.

De zakelijke kredietomgeving zag er minder rooskleurig uit. Omdat veel bedrijven zich zorgen maakten over een voortdurende handelsoorlog tussen de VS en China, kozen ze ervoor om na jarenlang goedkoop lenen nu een pas op de plaats te maken. Uit de gegevens van de Fed kwam naar voren dat het tempo van de groei van commerciële en industriële leningen in de loop van 2019 vertraagde.

Verwacht wordt dat de inkomsten uit de beleggingstak er sterk uit zullen zien ten opzichte van vorig jaar, maar dat komt deels door de gemakkelijke vergelijkingsbasis.

De resultaten voor het bedrijfsadvies door de banken zijn wisselend geweest.

Een factor die de winstcijfers van banken de afgelopen jaren positief heeft beïnvloed, is de inkoop van eigen aandelen. Volgens S&P Dow Jones Indices behoorden Bank of America, Wells Fargo en JPMorgan in het derde kwartaal tot de top vier van de bedrijven uit de S&P die de meeste eigen aandelen inkochten.

Alles bij elkaar kochten de financials in de S&P 500 in het derde kwartaal bijna 48 miljard dollar aan eigen aandelen terug. Terugkoop betekent dat een deel van de aandelen van een bedrijf uit de markt worden gehaald, hetgeen de de winst per aandeel doet stijgen, zelfs als de onderliggende winsten geen verbetering laten zien.

Mede vanwege de aandeleninkoop presteerden de bankaandelen in 2019 sterk. JPMorgan, Bank of America en Citigroup stegen elk met meer dan 40 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel