Nederland - 13 oktober 2021 - Beursbrink

Steenkoolprijzen rijzen de pan uit in China

door STIJN

De vraag naar energie brengt een heuse rally teweeg op de energiemarkten. Olie, gas en steenkool zijn de afgelopen maanden fors in prijs gestegen. Steenkool heeft zelfs een recordprijs aangetikt, mede door de overstromingen in de provincie Shanxi. Hierdoor is er minder aanbod wat op een slecht moment komt gezien de torenhoge vraag.

China, ’s werelds grootste steenkoolverbruiker, heeft moeite om de vraag naar energie bij te benen. De overheid heeft nu aangedrongen om de steenkoolproductie fors te verhogen, energieleveranciers zijn ook massaal energie aan het importeren van buurlanden. In de Shanxi en Binnen-Mongolië, waar de steenkoolproductie het grootst is, gaan 200 mijnen hun productiecapaciteit vergroten.

Maar door recente overstromingen in de provincie Shanxi hebben vier grote mijnen hun productie moeten staken. Hierdoor kan er minder steenkool worden geproduceerd waardoor het evenwicht tussen vraag en aanbod helemaal uit balans valt. Het gevolg is dan ook duidelijk, de prijs voor steenkool is naar een nieuw record gestegen en lijkt niet meteen te stabiliseren.

Prijsstijging

Om het tekort op te vangen, zal China massaal veel steenkool gaan importeren. In de maand september werd er 76 procent meer ingevoerd dan een jaar geleden. De prijs voor een ton steenkool is gestegen naar 246 dollar, gemiddeld kostte een ton steenkool 55 dollar in 2020.

Het IEA meldde deze week ook dat de omschakeling naar hernieuwbare energie te traag verloopt, mede door de grote vraag naar energie. Laat steenkool nu één van de meest vervuilende grondstoffen zijn. Het ziet er naar uit dat tradiotionele manieren om energie op te wekken nog jarenlang ‘populair’ zullen blijven, ondanks de toename van windmolens en zonnepanelen.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Łukasz Dyłka – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.