Nederland - 3 augustus 2022 - Politiek
door SVEN VAN GASSE

Spanningen tussen VS en China bereiken nieuw hoogtepunt

Nancy Pelosi, Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, is samen met enkele congressleden bezig aan een rondreis om Aziatische bondgenoten te bezoeken. Tijdens deze reis heeft ze echter ook Taiwan bezocht en dit zet de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China helemaal op scherp.

Taiwan is een democratisch eiland met een eigen bestuur. Door China wordt Taiwan echter gezien als een afvallige provincie. Een bezoek van Pelosi, de persoon die president wordt als Joe Biden en Kamala Harris iets overkomt, zou Peking zien als een flagrante inmenging in de binnenlandse politiek.

In de aanloop naar het bezoek heeft Peking reeds meermaals gewaarschuwd voor de gevolgen van een bezoek. Op Twitter luidde een woordvoerder van het Chinese ministerie deze niet mis te verstane boodschap:

If the United States challenges China’s bottom line, it will be resolutely countered and all the consequences arising therefrom will be entirely borne by the United States.

Wat gaat China nu doen?

Het is nu afwachten wat de uiteindelijke reactie van Peking zal zijn op het bezoek. Het Chinese leger postte reeds onderstaand filmpje op WeChat om duidelijk te maken dat het land klaar is voor een militair ingrijpen.

Peking kondigde ook reeds aan dat het gerichte militaire oefeningen zal houden in het gebied rond Taiwan. Ook schendingen van het Taiwanese luchtruim zullen waarschijnlijk de komende dagen schering en inslag zijn.

De Verenigde Staten laten Taiwan echter niet aan hun lot over. De Amerikaanse Defensie heeft gemeld dat het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan zich ten zuiden van Taiwan bevindt. Een andere vliegdekschip bevindt zich ten oosten van Taiwan. Beiden vliegdekschepen zouden F-35 gevechtsvliegtuigen aan boord hebben.

Een escalatie in Taiwan tussen China en de VS zou mogelijk een einde kunnen brengen aan de huidige rally op de aandelenmarkten. Hoewel de escalatie nog niet uit de hand loopt en de kans op een echte militaire confrontatie klein is, is het toch iets om aandachtig in de gaten te houden.

Bron: Twitter, Reuters
Foto: iStock


VIP actie:Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.