Nederland - 18 augustus 2022 - beleggen

Spanningen tussen USA en China nefast voor inflatie

door STIJN

De hoge inflatie in de Verenigde Staten van Amerika is een doorn in het oog van president Joe Biden. Het feit dat de spanningen met China aan het oplopen zijn, draagt niet bepaald bij aan het inflatieprobleem. Biden heeft Trump’s harde toon tegen China verder gezet en dat breekt hem nu zuur op. De wereld heeft geen baat bij een slechte relatie tussen de USA en China.

De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China lopen hoog op, bijna zo hoog als de inflatie. Een ongunstige evolutie voor president Joe Biden vermits de spanningen tussen beide grootmachten het probleem omtrent de inflatie in de USA alleen maar groter maakt.

Econoom Jeffrey Sachs benadrukte dat Biden hetzelfde pad bewandelt als zijn voorganger Donald Trump inzake de houding tegenover China. Men had eigenlijk verwacht dat Biden de relatie met China zou gaan herstellen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd, in tegendeel zelfs.

Biden’s pretty much following the same anti-China line, almost perhaps even intensifying it relative to Trump. I think that’s bad for the world for a lot of dangers. It doesn’t help the inflation side.

Wereldeconomie

Sachs vreest dat de inflatie nog voor een lange tijd aan de hoge kant zal blijven. De geopolitieke spanningen dragen niet bij tot een oplossing en kunnen maanden tot jaren aanslepen. De Verenigde Staten kan echter de hoge importheffingen op Chinese goederen stopzetten, volgens economen zou dit de inflatie met 1 procent kunnen doen dalen.

De vooruitzichten voor China zijn ook niet al te best, de vraag naar goederen en diensten is gedaald, de vastgoedsector zit in het slop en er is sprake van een energiecrisis. Volgens Sachs is China’s aandeel inzake de vertraging van de wereldeconomie bijzonder groot. Niemand heeft er dus baat bij dat de Verenigde Staten van Amerika en China spanningen blijven creëren.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Karolina Grabowska – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.