Nederland - 12 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Small caps staan aan de vooravond van een fors herstel

De small cap index Russell 2000 doet het met een daling van 20% sinds de start van dit jaar, slechter dat de S&P 500 en de Dow Jones maar beter dan de Nasdaq. Volgens analisten zouden small caps het in de komende periode echter een stuk beter kunnen doen.

Small caps zijn bedrijven met een relatief kleine marktwaarde. De definitie is niet vaststaand en verandert in de loop van de tijd met de markt. De bedrijven in de Russell 2000 hebben bijvoorbeeld een mediaanwaarde van $1 miljard.

Small cap effect

Tientallen jaren geleden stelden onderzoekers een fenomeen vast dat wordt gedefinieerd als het “small cap effect”. Dit is de trend dat kleine bedrijven over een lange periode een hoger gemiddeld rendement behalen dan grote bedrijven.

Kleinere bedrijven zijn immers risicovoller. Het extra rendement compenseert beleggers dus voor het nemen van het extra risico.

Maar zo ziet het er de laatste tijd niet uit. Ten eerste heeft de Russell 1000 voor grote ondernemingen de Russell 2000 voor kleine ondernemingen de afgelopen tien jaar met drie punten per jaar verslagen, met een gemiddeld rendement van 13,1%. De onderstaande grafiek toont de prestatie van de Russell 2000 ten opzichte van de Russell 1000. De bovenste grafiek is de Russell1000.

Extreem goedkope waarderingen

Er is nu een levendig debat gaan over de vraag of het small cap effect dood is of gewoon een pauze ingelast heeft. Dit debat laten we over aan academici. Wat ons interesseert is dat small caps nu extreem goedkoop gewaardeerd zijn, afhankelijk van waar je kijkt.

De Russell 2000 wordt nu gewaardeerd op 20 keer de winst, wat een beetje boven het langetermijngemiddelde is. Dus op het eerste zich lijkt de index nog steeds duur gewaardeerd. Maar wanneer je de verlieslatende bedrijven en de statische uitschieters eruit filtert, daalt de waardering tot 12 keer de winst.

Je zou nu kunnen zeggen dat dit goochelen met cijfers is, maar deze aanpassing is wel degelijk belangrijk.

Meer dan 30% van de bedrijven in de Russell 2000 hebben vandaag immers negatieve winsten tegenover 20% 10 jaar geleden. Vooral de biotech sector is hier de grote verantwoordelijke voor.

Een nog belangrijkere reden is dat de aangepaste koers/winstverhouding een betere voorspeller is van toekomstige rendementen dan de niet-aangepaste. Dit blijkt uit een analyse van Bank of America die teruggaat tot 1985. Op dit moment voorspelt de aangepaste koers/winst volgens BofA 12% jaarlijkse rendementen voor small-caps in de komende 10 jaar. Dat is 5 punten meer dan voor large-caps.

Jill Carey Hall van Bank of America berekende dat small-caps nu 30% goedkoper zijn dan large-caps, de grootste korting sinds de dot-com aandelenbel meer dan twee decennia geleden.

Bron: Barron’s
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.