Nederland - 17 januari 2022 - Beursbrink

Olieprijzen stabiel ondanks Libische productieverhoging

door STIJN

De olieprijzen zijn de handelsweek stabiel gestart ondanks de verhoogde Libische olieproductie. Investeerders zijn er namelijk van overtuigd dat het wereldwijde olieaanbod krap zal blijven en dat de vraag naar energie hoog zal blijven. Daarenboven zorgen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne voor steun op de oliemarkt.

Sinds begin december zijn de olieprijzen opnieuw aan het stijgen en bevinden zich in een opwaarts trendkanaal. Maandag werd deze trend niet onderbroken, de olieprijzen zijn stabiel ondanks het bericht dat Libië hun olieproductie aardig heeft verhoogd. Investeerders verwachten dat het aanbod aan de beperkte kant zal blijven en verwachten een blijvende hoge vraag naar olie.

Handelaren verwachten dat de olieprijzen gerust nog hoger kunnen de komende weken. De omikronvariant lijkt niet zo een grote impact te hebben op de oliemarkt. Ook wordt er meer olie ingeslagen dan anders gezien er wereldwijd meer stroomonderbrekingen zijn. Toshitaka Tazawa, analist bij Fujitomi Securities, ziet ook steun door strubbelingen bij de OPEC+.

The bullish sentiment is continuing as (producer group) OPEC+ is not providing enough supply to meet strong global demand.

Momentum

De OPEC+ heeft onlangs beslist om stilletjes aan meer te gaan produceren, echter lukt het niet voor alle bondgenoten om te voldoen aan de doelstellingen. Deze aarzeling geeft olie de nodige steun om hun momentum te behouden ondanks dat Libië terug aan hun productieniveau van 1,2 miljoen vaten per dag zit. Vorige week produceerden ze nog 300.000 vaten per dag minder.

Ook de geopolitieke spanningen tussen Rusland en het Westen spelen in het ‘voordeel’ van de olieprijzen. Het lijkt er steeds meer en meer op dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen. Dit zou een geopolitieke soep worden die invloed zal hebben op de olieproductie in verschillende landen.

Bronnen: Bozorgmehr Sharafedin- Reuters 

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.