VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 30 juni 2020 - Aandelen

Shell waarschuwt voor waardedaling van 22 miljard dollar

door STIJN

Shell, één van ’s werelds grootste olieproducenten, heeft gewaarschuwd dat de lage olieprijzen zware gevolgen zullen hebben voor de waarde van hun activa. Ze kunnen er zelfs een specifiek cijfer op plakken, namelijk een waardedaling van 22 miljard dollar. Ook BP heeft hun investeerders gewaarschuwd voor de gevolgen. Olieproducenten noemen de coronacrisis een ‘huge challenge’ die nog lang zal aanslepen en heel wat teweeg zal brengen.

Royal Dutch Shell verwacht dat de olieprijzen op lange termijn terug 60 dollar per vat waard zullen zijn. Maar voor dit jaar en volgend jaar zullen de prijzen veel lager liggen. Ze verwachten gemiddeld 35 dollar per vat dit jaar en 40 dollar per vat volgend jaar en dat gaat even pijn blijven doen.

De Nederlands-Britse olieproducent heeft zijn investeerders gewaarschuwd dat hun activa 22 miljard dollar in waarde zullen dalen vanwege de lage olieprijzen en de crisis op de oliemarkt. De pandemie komt hard aan bij olieproducenten omdat de wereldeconomie op een laag pitje draait. Er wordt minder gewerkt, er is minder transport, fabrieken sluiten de deuren, etc…

Groene energie

Het logische gevolg is dat de vraag naar olie sterk afneemt. Er is zelfs een kleine periode geweest waarop investeerders werden betaald om olie te ‘stockeren’. Men breekt nu het hoofd of er wel een volledig herstel zal komen na de pandemie. Olieproducenten zijn in ieder geval aan het diversifiëren.

For example, there is no guarantee the transport sector will fully recover. After the pandemic, we might have a different attitude to air travel or physically going into work.

Bedrijven zoals Shell en BP bezig zijn met hervormingen zodat ze niet alleen olie produceren, maar zich ook verdiepen in groene energie. De vraag is natuurlijk of deze bedrijven zulke hervormingen snel genoeg kunnen doorvoeren want beleggers en investeerders, die voornamelijk trouw blijven omwille van het dividend, hebben weinig tot geen geduld.

Bronnen: BBC

Foto: Pxhere

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.