Nederland - 28 november 2017 - Commodities
door REDACTIE BEURSBRINK

Shell kartrekker op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag de weg omhoog gevonden, onder aanvoering van indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever.

Richting de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 541,67 punten.

De mededelingen die Shell en Unilever voorafgaand aan hun beleggersdagen deden, waren volgens sales trader Gert Berendse van ING “op zich niet verrassend”. Wel deed de Nederlandse beurs het daardoor iets beter dan in de omringende landen.

De volumes liggen evenwel relatief laag, merkte Berendse op. Volgens de sales trader wacht de markt op de vergadering van oliekartel Opec met enkele andere grote producenten later deze week. Vannacht ging de olieprijs volgens ING nog stevig onderuit.

Net als maandag was er op macro-economisch vlak niet veel nieuws. Het Franse consumentenvertrouwen herstelde en de geldhoeveelheid in de eurozone blijft groeien. De Spaanse detailhandel staat onder druk. Al met al “geen uitslaande brand”, zo oordeelde Berendse over de cijfers.

Met het oog op het opkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank kijkt de markt volgens ING vooral uit naar de inflatie. “Cruciaal”, noemde Berendse de inflatie voor het monetaire beleid van de ECB. Later deze week volgen uit meerdere landen cijfers over de consumentenprijzen.

Ook vanmiddag in Amerika is de agenda vrijwel leeg, met louter wat cijfers over de huizenmarkt en de groothandelsvoorraden. Daarnaast publiceert The Conference Board het consumentenvertrouwen. “Niet heel bijzonder”, noemde Berendse deze cijfers. Volgens de marktkenner kijken beleggers toch vooral naar het belastingplan van president Donald Trump en of hij deze goedgekeurd krijgt.

De euro/dollar wordt dinsdag verhandeld op 1,1894.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen zoals gezegd Shell en Unilever aan de leiding, met winsten van 2,6 en 1,5 procent. Shell liet weten, niet heel verrassend, het scrip dividend te schrappen. Verder verhoogde de energiereus de verwachting voor de autonome vrije kasstroom met 5 miljard dollar en herhaalde het om tot 2020 tenminste voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen in te zullen kopen. Dit is mede mogelijk doordat het desinvesteringsprogramma goed vordert, aldus Shell.

Unilever herhaalde de outlook in aanloop naar een beleggersbijeenkomst morgen en overmorgen. De beslissing om voortaan met één hoofdkantoor verder te gaan, ofwel in Rotterdam of in Londen, werd nog niet genomen. Wel zei Unilever een notering te willen blijven houden in Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. Wel worden alle uitstaande preferente aandelen Unilever NV teruggekocht.

Ook Vopak deed het goed met een winst van 2,3 procent.

De grootste daler was Altice. Barclays halveerde het koersdoel voor de Franse digitale beveiliger ruimschoots naar 9 euro. Ondanks de enorme koersafstraffing van de afgelopen weken is er volgens de Britse bank nog geen sprake van een goed instapmoment. Altice werd 2,3 procent goedkoper op 7,22 euro.

In de Midcap ging Philips Lighting aan kop met een stijging van 1,5 procent. Fugro won 1,2 procent. OCI leverde daarentegen 2,3 procent in.

In de AScX was Avantium een opvallende stijger. Het aandeel won 6,6 procent bij volumes die veel hoger liggen dan gemiddeld.

Verder herstelde Fagron van de koersdruk van maandag, toen de magistrale bereider onverwacht meldde dat CEO Hans Stols vertrekt. Dinsdag steeg het aandeel 2,2 procent. Ook Basic-Fit en ICT Group deden het goed, met elk een winst van 1,8 procent.

De grootste dalers waren Takeaway.com en Probiodrug met verliezen van 1,1 en 1,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.