België - 22 december 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Schorsing aandeel: wat zijn de redenen?

Om 11u06 werd vandaag het aandeel Zetes, de specialist op het vlak van goederen- en personenidentificiatie, geschorst op de beurs van Brussel. Zetes zit in onze portefeuille. Als een aandeel wordt geschorst, is het altijd spannend wat er uiteindelijk uit de bus gaat komen. De redenen kunnen zeer uiteenlopend zijn.

zetes4

Uiteenlopende redenen

Het komt vrij vaak voor dat de beursautoriteiten, de FSMA om precies te zijn, zelf beslissen of nadat het bedrijf zelf hen heeft gecontacteerd overgaan tot de schorsing van de handel in een aandeel. Dit kan voor een bepaalde duur of zelfs de hele handelsdag zijn. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk wanneer een onderneming belangrijk nieuws te melden heeft dat mogelijk een invloed kan hebben op de koers.

De redenen kunnen zeer uiteenlopend zijn zoals een opsplitsing van het bedrijf, een niet onbelangrijke overname, de verkoop van een onderdeel van het bedrijf, het krijgen van een aanzienlijke boete, een vriendelijk of vijandig overnamebod, een nakende uitspraak van de rechtbank, een technische operatie zoals een kapitaalverhoging of de conversie van scrips enzovoort.

Het hoeft echter niet altijd nieuws te zijn in de strikte zin van het woord. De FSMA kan ook de handel stilleggen wanneer er een enorme, niet te verklaren koersbeweging is gebeurd of de resultaten van de onderneming te vroeg zijn gepubliceerd. Na de stevige koersbeweging gaan de beursautoriteiten bij het bedrijf ten rade met de vraag of er geen nieuws is dat moet gepubliceerd worden of als het enkel gaat om speculatie.  Van zodra ze over voldoende informatie beschikken, gaat de markt weer open.

Transparantie

Waarom doet de FSMA dit eigenlijk? Het doel van deze ingreep is de gelijke behandeling van alle marktspelers en de handel zo veel mogelijk transparant te laten verlopen (en handel met voorkennis zo veel mogelijk te vermijden). Als er nieuws komt en de handel is geschorst dan krijgt elke speler de tijd om dit te verwerken en zijn conclusies te trkken. Iedereen strijdt met gelijke wapens eenmaal de handel weer start. Als de handel wordt hervat, staat iedereen weer op gelijke voet.

Alle informatie in verband met schorsingen van aandelen, kan trouwens worden teruggevonden op de website van de FSMA (www.fsma.be). Nu is het afwachten wat het precies wordt met Zetes. Misschien begeeft het bedrijf zich op het overnamepad of welk is de onderneming zelf of een deel ervan in het vizier gekomen van een andere grotere spelers. In de sector is er trouwens de voorbije maanden wel het één en het ander gebeurd zoals de overname van het Franse Safran.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.